Seksuoloog Eveline Stallaart ondersteunt de campagne van Dokters van de Wereld voor toegankelijke anticonceptie. Eveline: “In mijn werk als seksuoloog kom ik regelmatig in contact met vrouwen die geen geld hebben voor de anticonceptie die het beste bij hen past. Dat geeft deze vrouwen veel onzekerheid en stress.”

Op dit moment moeten veel vrouwen de pil, spiraal of andere anticonceptie uit eigen zak betalen. Deze financiële drempels zijn voor sommige vrouwen te hoog. Stallaart: “De pil is een veelgebruikt middel, maar de voorkeur kan uitgaan naar bijvoorbeeld een spiraaltje of een ander middel als deze beter aansluit bij de persoonlijke situatie van de vrouw. Een spiraaltje kost al gauw 150 euro. Voor vrouwen die bijvoorbeeld in een situatie leven met schulden, dakloos zijn of ziek zijn is dit vaak onbetaalbaar.”

Op dit moment wordt anticonceptie voor een grote groep vrouwen niet vergoed:

Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico.Tussen je 18e en 21e wordt anticonceptie vergoed uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico.Zodra je 21 bent, moet je anticonceptie helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Dokters van de Wereld zet zich in voor toegankelijk anticonceptie voor íedereen. Alle vormen van anticonceptie moeten voor iedereen, ongeacht iemands portemonnee, toegankelijk zijn. Stallaart: “Anticonceptie is geen luxe, het is een noodzaak. Onbedoelde zwangerschappen en abortussen kunnen voorkomen worden als alle vormen van anticonceptie toegankelijk worden voor alle vrouwen. Daarom steun ik het werk van Dokters van de Wereld, en sta ik achter hun oproep: maak anticonceptie toegankelijk voor iedereen.”