Dokters van de Wereld start landelijke mondzorgcampagne in Amersfoort

11 Amersfoorters hebben dinsdag een gratis gebitsbehandeling gekregen. Zij zijn de eersten die gebruik hebben kunnen maken van de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld. Daarin worden gratis noodbehandelingen en poetsvoorlichting gegeven aan mensen met gebitsproblemen die de tandarts écht niet kunnen betalen. Na Amersfoort doet de tandartsbus elke maand een andere provincie aan.

“Ik ben al acht jaar niet meer bij de tandarts geweest’, vertelt de 62-jarige Johan. “Ik had het geld gewoon niet, na het faillissement van mijn bedrijf. Nu mijn tandsteen eindelijk is verwijderd en mijn gebroken kies is gevuld, voel ik me enorm opgelucht.” Ook Johan’s vrouw Albys nam plaats in de tandartsstoel. “Bij mij zijn twee gaatjes gevuld.” Johan en Albys zijn door schuldhulpverleningsorganisatie Stadsring51 aangemeld voor de noodbehandelingen. Directeur Dick van Maanen: “Onze cliënten worden gedwongen om keuzes te maken. Zij moeten leven van een klein bedrag per maand. De aanvullende verzekering is vrijwillig en wordt vaak opgezegd om kosten te besparen. Andere cliënten worden uit de aanvullende verzekering gezet omdat ze er schulden hebben. Een bezoek aan de tandarts zit er dan niet meer in.”

Mondzorgkaravaan

“Het verhaal van Johan en Albys is zo herkenbaar”, zegt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. “Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland gaan uit geldgebrek niet of te weinig naar de tandarts of mondhygiënist. Met alle gevolgen van dien.” Daarom doet onze Mondzorgkaravaan na Amersfoort elke maand een andere provincie aan. In de tandartsbus voert onze mobiele straattandarts noodbehandelingen uit aan vooraf geselecteerde patiënten. Dit zijn vaak mensen met schulden, ongedocumenteerden en/of migranten. Daarna geven onze vrijwilligers in de Zorgbus voorlichting over hoe je tandbederf voorkomt. “Geweldig dat dit er is”, zegt Amy*. “Je gebit is zo belangrijk. Ik poets mijn tanden twee keer per dag, maar vanwege schulden ben ik sinds 2012 niet meer bij de tandarts geweest. Het resultaat: er zijn net drie gaatjes gevuld.”

Petitie ‘Mondzorg in het basispakket’

Amy is blij dat zij weer even vooruit kan. “Tandarts Landman heeft niet alleen mijn gaatjes gevuld, maar me ook uitgelegd hoe ik tandplak kan voorkomen. Echt ontzettend top!” Toch zou een structurele oplossing veel beter zijn. “Sinds kort heb ik een collectieve, gemeentelijke verzekering en krijg ik 250 euro per jaar vergoed aan tandartskosten. Maar een wortelkanaalbehandeling kost al meer. De enige echte oplossing is daarom dat mondzorg weer terug in het basispakket van de zorgverzekering komt. Dus ik steun jullie oproep aan de politiek van harte.”

* Uit privacyoverwegingen is de naam van Amy gefingeerd