Handen uit de mouwen voor vrijwillige tandartsen Xander Meijs en Hans Prakken! Twaalf klanten van de Voedselbank Emmen kregen 23 juni een gratis noodbehandeling en voorlichting in de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld.

“We helpen mensen met gebitsproblemen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te duur is. Sommigen lopen al jaren rond met ernstige pijnklachten. Ik vind dat vreselijk om te zien”, zegt Xander, die dit jaar de vaste vrijwillige tandarts is op de Mondzorgkaravaan van Dokters van de Wereld. Met de Mondzorgkaravaan vragen we aandacht voor al die Nederlanders die niet genoeg geld hebben om naar de tandarts te gaan.

Vervolgbehandelingen

De gebitsproblemen van deze mensen zijn zo groot, dat er vervolgbehandelingen nodig zijn. Gelukkig hebben we Hans van tandartspraktijk PUUR Mondzorg in Emmen en bestuurslid van het Ivoren Kruis. Hij zal de komende tijd alle vervolgbehandelingen kosteloos uitvoeren. Dokters van de Wereld betaalt de materiaalkosten. Hans: “Ik vind het fijn dat we deze mensen kunnen helpen, maar eigenlijk moet er een landelijke oplossing komen om mondzorg weer voor iedereen toegankelijk te maken.”

Drie kapotte kiezen

Marcel Hullegie (60) krijgt vandaag een noodbehandeling. Hij werkte altijd als vrachtwagenchauffeur. In 2014 raakte hij zijn baan kwijt, kreeg schulden en werd uiteindelijk arbeidsongeschikt. Al die tijd is hij niet meer bij de tandarts geweest. Hij kon een bezoek aan de tandarts of een aanvullende verzekering niet betalen. Marcel: “Ik vond het spannend om hier te komen, maar ik moest. Ik heb al zo lang pijn aan mijn gebit. Gelukkig viel het mee. De tandarts is wel een uur met mij bezig geweest. Hij heeft drie kapotte kiezen gerepareerd. Daarvoor ben ik heel dankbaar.”

Postercampagne

Hans bood ook wethouder Raymond Wanders van Emmen de nieuwe postercampagne van het Ivoren Kruis aan, waarin ouders gewezen worden op het feit dat kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts kunnen. “In de praktijk zien we dat wanneer de ouders de tandarts mijden vanwege de kosten, hun kinderen vaak ook niet gaan. Zonder mondzorg en zonder poetsvoorlichting hebben deze kinderen wat dit betreft een heel slechte start”, zegt Hans.

Ook pijn en leed verhelpen?

1,5 miljoen Nederlanders mijden de tandarts vanwege de kosten. Met de huidige hoge inflatie neemt dit aantal alleen maar toe. Er moet een landelijke oplossing komen al voor deze mensen. Tot die tijd zoekt Dokters van de Wereld lokale tandartsen en mondhygiënisten die gratis behandelingen willen uitvoeren. Wil jij je net als Xander en Hans óók af en toe als vrijwilliger inzetten? Stuur dan een mail naar mondzorg@doktersvandewereld.org.

Mondzorgpetitie meer dan 140.000 keer getekend!

Wil jij ook dat er een landelijke oplossing komt voor al die mensen die geen mondzorg krijgen? Teken dan onze petitie ‘Mondzorg in het basispakket’. Meer dan 140.000 mensen hebben al getekend! Voor de petitie klik hier.