Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is in de nacht van dinsdag op woensdag grotendeels verwoest door meerdere branden. Meer dan 12.000 mensen zijn geëvacueerd. Het is nog onduidelijk hoe het vuur is ontstaan.

Onze Griekse collega’s op het eiland zijn direct in actie gekomen en hebben hun activiteiten opgeschaald zodat ze de vluchtelingen kunnen helpen waar ze kunnen. Buiten kamp Moria zijn ze aanwezig met hun mobiele kliniek om te assisteren bij het identificeren van slachtoffers. DvdW Griekenland in Athene bereidt een eerste zending van noodpakketten met medicijnen en hulpmiddelen voor die zo snel mogelijk naar Lesbos wordt gestuurd.

Volgens een ooggetuige worden de evacuees die op weg waren naar de stad Mytilini tegengehouden door de politie. Daardoor zijn ze gestrand op de snelweg. Duizenden mensen sliepen door de brand vannacht op straat. Constantinos Petradellis, coördinator van het Dokters van de Wereld-team op Lesbos is ter plaatse: ”De angst en bezorgdheid voor eventuele slachtoffers neemt toe. Vanaf Moria tot aan de rand van Mytilini zitten mensen langs de kant van de weg met de weinige bezittingen die ze konden dragen. Opnieuw op de vlucht, op zoek naar veiligheid.”

Het kamp is sinds vorige week in quarantaine nadat een Somalische vluchteling besmet bleek met het coronavirus. Het aantal besmettingen is inmiddels gestegen naar 35. Deze mensen zijn zoekgeraakt in de vluchtende menigte.

Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld: "We maken ons ernstige zorgen over de gezondheidsituatie van deze mensen. De situatie op Lesbos voor vluchtelingen is al jaren onhoudbaar. Het is noodzakelijk dat deze vluchtelingen de zorg en bescherming krijgen die ze nodig hebben. Naast directe hulp op korte termijn pleiten we voor structurele oplossingen, zodat er een einde wordt gemaakt aan deze inhumane situatie."