In 2007 kreeg Caroline baarmoederhalskanker. De vele behandelingen tastten haar tandglazuur ernstig aan, wat tot veel cariës en afgebroken kiezen leidde. Vanwege financiële problemen kon Caroline niet naar de tandarts. Vier jaar lang liep ze rond met hevige zenuwpijn. Tijdens de mondzorgcampagne van Dokters van de Wereld kreeg ze een tandartsbehandeling.“Ik ben zo dankbaar! Eten is eindelijk geen strijd meer.”

Caroline: “Gezellig gourmetten met familie, uiteten met een vriendin of zelfs een simpel bruin boterhammetje. Het zat er de afgelopen jaren niet in. Zo heftig was de pijn in mijn mond. Ongeveer tien jaar geleden werd ik ziek en de neveneffecten van de chemokuren en bestralingen zijn nog elke dag voelbaar. Vooral de pijn in mijn mond was de afgelopen jaren intens. Voor mijn ziekte was ik zo trots op mijn gebit! Mijn tanden waren heilig en ik verzorgde ze goed. Dat de behandeling van kanker zo’n effect kan hebben op je gebit, daar stond ik destijds niet bij stil. Het werd me niet verteld en daarnaast had ik teveel andere dingen aan mijn hoofd. Ik kwam terecht in een medische molen van medicatie en ziekenhuisopnames, en was aan het overleven.”

Na de diagnose

Caroline is inmiddels genezen van haar ziekte. Maar zes jaar na de laatste chemokuur kreeg ze pijn in haar mond. “Ik kreeg opeens veel gaatjes en mijn kiezen begonnen af te breken. Zomaar, als ik op een stukje cake kauwde bijvoorbeeld. Dan brak de paniek los, want de tandarts kon ik niet betalen. Voordat ik ziek werd, werd mijn man ontslagen. Omdat hij geen baan kon vinden startte hij zijn eigen schoonmaakbedrijf en dat liep in het begin prima. Maar na de diagnose ging het mis. Mijn man stond er alleen voor. Elke dag moest hij met mij naar het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en daarnaast gingen het huishouden, zijn werk en de zorg voor onze zesjarige dochter gewoon door. Zijn bedrijf ging uiteindelijk failliet en we kwamen in de bijstand. We gingen van een goed inkomen naar de bodem.”

Schaamte

Door alle schulden zat een aanvullende tandverzekering er voor Caroline niet meer in. In twaalf jaar tijd ging ze één keer naar de tandarts, wat werd betaald door haar ouders. “Ik schaamde me vreselijk dat ik als volwassen vrouw zelf geen tandarts kon betalen en hiervoor afhankelijk was van mijn ouders. Daarnaast was ik ook erg boos, want niet naar de tandarts kunnen omdat je geen geld hebt is niet van deze tijd! Een goede gezondheid begint namelijk bij een gezond gebit. Ik hoop dan ook echt dat tandzorg weer terug komt in de basisverzekering.”

Caroline’s tandproblemen hadden veel invloed op haar hele leven. “Eten was elke keer een strijd vanwege de pijn. En omdat ik geen normaal eetpatroon had, ben ik vijfentwintig kilo aangekomen. Ik schaam me voor mijn uiterlijk. Mezelf optutten doe ik al lang niet meer.” Caroline is een van de mensen die een gratis tandartsbehandeling kreeg tijdens de mondzorgcampagne van Dokters van de Wereld. “Ik kon het bijna niet geloven toen ik werd gebeld voor een afspraak. Vier jaar lang liep ik rond met extreem veel pijn, ik was zó blij dat er eindelijk iets aan gedaan werd. Ik kan nu weer normaal eten. Een biefstukje bijvoorbeeld. Of een bruine boterham. Zo simpel, maar zo bijzonder. De afgelopen jaren waren niet makkelijk, maar ik kan nu alleen nog maar dankbaar zijn. Ik ben weer een gelukkig mens, en dat gun ik anderen ook.”