Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren tegen een motie gestemd om mondzorg terug in het basispakket te krijgen. Meer dan een miljoen mensen in Nederland kunnen een bezoek aan de tandarts niet betalen. Dokters van de wereld vindt dat iedereen naar de tandarts moet kunnen, arm of rijk.

Jasper Kuipers, directeur Dokters van de Wereld: “Heel onverstandig en teleurstellend dat de motie niet is aangenomen. Wij strijden voor mondzorg in het basispakket, omdat we in onze noodhulp zien wat de gevolgen zijn als mensen geen geld hebben voor de tandarts: rotte tanden, bloedend tandvlees of heftige pijn – en alle gevolgen van dien.”

De zorgpremie stijgt met ongeveer 10 euro per maand als mondzorg aan het basispakket wordt toegevoegd. Dit relatief kleine bedrag dekt de kosten voor mondhygiënisten, tandartscontrole en behandeling. Naast het overtuigen van de Tweede Kamer spant Dokters van de Wereld zich ook in om ervoor te zorgen dat dit punt op de partijcongressen in zoveel mogelijk verkiezingsprogramma’s wordt opgenomen.

Kuipers: “Het is goed om te zien dat het draagvlak groeit. Onder andere SP, GroenLinks, PvdA en PvdD stemden voor. Dat alle coalitiepartijen tegenstemden baart me zorgen. We gaan met deze partijen in gesprek.”