Deze week vertrekt alweer het vierde konvooi voor Oekraïne vanuit Nederland. Het gaat om medicatie, preventiemiddelen en medische materialen voor de zorg aan mensen met hiv en mensen die risico lopen hiv te krijgen. Met geld van Giro555 heeft Dokters van de Wereld dit konvooi gefinancierd.

RTL Nieuws besteedde afgelopen week aandacht aan Giro555 en filmde ons tijdens de voorbereiding van dit konvooi.

https://youtu.be/iKut7Mkj05o

Hiv-epidemie

In Oekraïne was vóór de Russische inval al sprake van een hiv-epidemie. Er leven 260 duizend mensen met hiv. Door de oorlog wordt de zorg voor mensen met hiv ontregeld. Dat is levensgevaarlijk voor hen. In samenwerking met het Aidsfonds, de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), Medipoint, AFEW en diverse Oekraïense hulporganisaties bereiken we de hoogrisicogroepen in Oekraïne.

Lokale hulpverleners

Sommige hoogrisicogroepen zijn moeilijker te bereiken, omdat bijvoorbeeld prostitutie en drugs illegaal zijn. Via onze partnerorganisatie AFEW staan wij in contact met een wijdvertakt netwerk van lokale hulpverleners en kleine ziekenhuizen. Zij hebben een vertrouwensband met deze groepen. Zo lukt het ons deze groepen goed te bereiken.

Preventie

Naast hiv-medicatie is er veel behoefte aan preventiemiddelen. In onze konvooien zitten dus ook vitamines, schone spuiten, hiv-preventiemedicatie PrEP en condooms. Dankzij iedereen die aan Giro555 heeft gegeven, kan Dokters van de Wereld veel leed voorkomen onder mensen die in een uiterst kwetsbare positie zitten.