Het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos, waar Dokters van de Wereld hulpbehoevende vluchtelingen van medische zorg en advies voorzag, is gesloten door de Griekse autoriteiten. 768 kampbewoners worden  overgeplaatst naar een tijdelijk kamp, Mavrovouni, op de plek van het oude Moria, de rest wordt overgebracht naar het vasteland. Vluchtelingen die nu aankomen op Lesbos, worden direct in Mavrouni opgenomen. Dokters van de Wereld verhuist mee.

Lees hier meer over wat we in Kara Tepe hebben gedaan

Kara Tepe was het laatst overgebleven kamp waar de leefomstandigheden en veiligheid van vluchtelingen vrij goed waren geregeld. Na de brand in Moria brachten diverse medische ngo’s kwetsbare bewoners, zoals zwangere vrouwen en mensen met fysieke en/of geestelijke beperkingen, naar Kara Tepe. Ook vanuit andere kampen was er toeloop. Sommige patiënten zijn nu terug bij af.

Mavrovouni is druk en onveilig. Net als in het eerste Moria-kamp, is er officieel plek voor 3000 mensen, maar woont er minimaal het dubbele aantal. Ook slapen mensen in tenten die niet goed bestand zijn tegen de weersomstandigheden op het eiland. Er is weinig privacy. Warm water en sanitaire voorzieningen zijn onvoldoende aanwezig. Mensen worden aangevallen door ongedierte, zoals ratten, schorpioenen en slangen. Vrouwen durven ’s avonds hun tent niet uit vanwege aanhoudende geruchten over verkrachtingen. Regelmatig zijn er vechtpartijen en berovingen. Ook zit er vier keer zoveel lood in de grond als wettelijk is toegestaan, wat met name schadelijk is voor spelende kinderen en zwangere vrouwen.

Het is niet voor het eerst dat de Griekse regering NGO-adviezen naast zich neerlegt en opvangcentra met relatief goede voorzieningen sluit. Een aantal maanden geleden werden alle bewoners uit kamp PIKPA naar Moria 2.0 overgebracht. De redenen voor de sluiting zijn niet duidelijk. Er wordt nauwelijks gecommuniceerd.

Wel heeft de burgemeester van Lesbos, Stratis Kytelis, bij zijn aanstelling in 2019 beloofd om Kara Tepe te sluiten. Ook komen er geen nieuwe kampen op het overvolle eiland bij. De Griekse regering wil zoveel mogelijk vluchtelingen vanuit Lesbos via het vasteland naar hun uiteindelijke plaats van bestemming sturen, of terug laten keren naar het land van herkomst.