M·A·C Aids Fonds, hartelijk dank!

Begin dit jaar doneerde het MAC Aids Fund $250.000 aan Dokters van de Wereld. Dit bedrag is besteed aan Hiv-/Aids projecten in Griekenland, Spanje, Frankrijk en België. We willen het Mac Aids Fonds graag onze hartelijke dank overbrengen! Met deze gift hebben we een enorm verschil kunnen maken voor duizenden mensen, doordat we de capaciteit van bestaande projecten konden uitbreiden en nieuwe projecten hebben kunnen opzetten.

Frankrijk

In Parijs en in Nantes hebben we programma’s opgezet voor migranten in de seksindustrie. Deze zijn gericht op het verbeteren van hun werkomstandigheden, onder andere door het geven van workshops en trainingen, lobbyen, het behandelen en voorkomen van Hiv en het uitvoeren van onderzoek. Ook helpen we hen met toegang tot gezondheidszorg en juridische dienstverlening. Zo zijn er in Parijs tussen januari en april 56 Hiv-, hepatitis- en soa-testen uitgevoerd in een mobiele zorgbus. Daarnaast voerden we testen uit in ziekenhuizen waar pas gearriveerde Chinese prostituees werden gescreend. In Nantes hebben 112 sekswerkers ons bezoekerscentrum bezocht. Ook vonden er veel voorlichtingsgesprekken gesprekken plaats met Hiv- patiënten of mensen met soa’s of hepatitis.

Spanje

In Spanje zijn onder andere in Madrid, Valencia en Gran Canaria maatschappelijke en medische hulpprogramma’s opgezet. Wij voerden Hiv- en soa-testen uit op locaties waar sekswerkers actief zijn en in klinieken van Dokters van de Wereld. Tevens zijn er trainingen en workshops gegeven aan gezondheidswerkers en prostituees.

Griekenland

In Griekenland hebben wij een hulpprogramma opgezet voor drugsverslaafden, een groep die extra risico loopt op Hiv besmetting. Een mobiele zorgbus bezocht meeting points in Athene waar ze koffers met schone injectienaalden en andere medische benodigdheden uitdelen aan drugsverslaafden in het kader van hun Harm Reduction Project. Ook worden hier gratis Hiv- en hepatitistesten afgenomen. Vanaf januari hebben we ruim 2.352 keer materialen uitgedeeld o.a. ter preventie van Hiv, hebben 539 beneficiënten medische hulp gekregen en vonden er 175 consulten plaats. In deze periode hebben wij tevens vrijwilligers opgeleid en hebben we een overeenkomst gesloten met OKANA (The Organisation Against Drugs OF Greece), om een kliniek op te zetten primair voor drugsverslaafden.

België

Ons team in België heeft zich vooral gefocust op het versterken van de bestaande doorverwijzingen van Hiv-patiënten. De donatie van het MAC Aids Fonds heeft het mogelijk gemaakt om Hiv patiënten beter te behandelen na de screening. In mei hebben we in België een tropenarts kunnen aannemen, zodat medicatie beter kan worden afgestemd.

Make-up merk M.A.C zet zich sinds 1994 in voor het goede doel. Dit doen ze namens het special opgerichte M.A.C. AIDS Fund. Elk jaar ontwerpen een of meer sterren een lippenstift, the Viva Glam Lipstick. De opbrengst van de verkoop van VIVA GLAM gaat integraal naar de hulpverlening aan vrouwen, mannen en kinderen die leven met HIV/AIDS.