Mijn naam is Thom Hendriks en ik ben arts internationale gezondheidszorg. Sinds augustus woon en werk ik in Haydom, Tanzania. Naast medisch werk, doe ik  hier ook onderzoek naar brandwondenzorg. In Tanzania zijn veel patiënten, met name kinderen, die ernstige brandwonden hebben opgelopen. Deze brandwonden gaan vaak gepaard met ernstige en blijvende invaliditeit, doordat tijdige en veilige zorg uitblijft.  

In samenwerking met het VUmc en Haydom Lutheran Hospital, gaan we met het team van DvdW onderzoek doen om de basale brandwondenzorg te verbeteren.  Tijdens de missie van Dokters van de Wereld in Haydom geven Hay Winters en Matthijs Botman training aan Tanzaniaanse chirurgen, op gebied van basale chirurgische behandeling van brandwonden en moeilijke weefsel defecten. Samen behandelen ze patiënten die in de maanden daarvoor zijn verzameld. Daarbij traint het team de lokale chirurgen en verpleegkundigen tijdens operaties, skills-seminars en colleges.

Deze medische missies vinden veel plaats, maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Ik zal in de maanden na de medische missie, metingen doen bij patiënten. Hebben ze baat bij de operatie, kunnen ze hun ledematen weer goed bewegen? Zijn er complicaties? Wat vinden de lokale dokters van de training? En wat doen ze met de kennis en vaardigheden die ze geleerd hebben tijdens de missie? Ook zullen we onderzoeken wat de meest geschikte chirurgische behandelingen zijn in een ziekenhuis met beperkte middelen en steriliteit.

Naast onderzoek, zal ik ook werken op de chirurgische afdelingen. Ik ben opgeleid om in een andere cultuur en met beperkte middelen, zelfstandig en veilig te werken als arts. Haydom biedt een fantastische kans om dit werk te combineren met zinvol onderzoek.