Bij een uitslaande brand in vluchtelingenkamp Balukhali, nabij de stad Cox Bazar in Bangladesh, zijn minstens 15 doden en 560 gewonden gevallen. 400 mensen worden nog vermist. Tienduizenden Rohingya vluchtelingen zijn door het vuur hun huisvesting kwijtgeraakt. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Lokale bronnen zeggen dat het vuur inmiddels onder controle is.

In de kampen breekt regelmatig brand uit, twee maanden geleden ging het Nayapara kamp in vlammen op. De brand van vandaag is de grootste tot nu toe.

Dokters van de Wereld in Bangladesh

Dokters van de Wereld Japan is al jaren in Bangladesh aanwezig. Onze Japanse collega's geven er voorlichting en verlenen eerste hulp. Het voorbije jaar ging veel over corona. Het kamp wordt gezien als de plek met het hoogste besmettingsrisico ter wereld. Mensen leven er dicht op elkaar, en afstand houden is onmogelijk.

Moslimminderheid op de vlucht voor genocide in Myanmar

In Bangladesh leven meer dan een miljoen Rohingya in vluchtelingenkampen. Velen daarvan zijn op de vlucht voor het Myanmarese leger, dat genocide op hen pleegt. Bangladesh wil af van de overvolle vluchtelingenkampen in het Zuiden van het land. Een optie is om ze onder te brengen op een eiland. Hulporganisaties zijn kritisch, het eiland is door de aanwezigheid van tropische stormen ongeschikt als opvanglocatie.