Op dit moment is een klein team van 1 plastisch chirurg en 1 anesthesist in Dar es Salaam om kinderen en jongvolwassenen met een schisis (hazenlip) of littekens na brandwonden te opereren. Daarnaast geeft het chirurgisch team trainingen aan het lokale, medische personeel zodat de lokale medici de operaties in de toekomst zelf kunnen uitvoeren. Arianne Kattenberg is medisch coördinator bij Operatie Glimlach en geeft een korte update. 

Voor de vierde keer zijn we terug in Tanzania. Voor Claar (Anesthesioloog) en Yvonne (Plastisch Chirurg) bijna als kind aan huis. Met grote glimlachen en warme Afrikaanse omhelzingen worden we weer ontvangen. De 2 kilo paaseieren worden met veel genoegen ontvangen en zijn al na een uur in geen velden of wegen meer te bekennen.

CCBRT, het ziekenhuis en tevens onze lokale partner, krijgt vanwege hun goede zorg en naamsbekendheid patiënten vanuit het hele land doorgestuurd. Het seminar wat wij voor ogen hadden is verre van geregeld (het blijft toch Afrika ;) ). Maar er zijn genoeg complexe operaties waardoor we vooral overgaan op 'training on the job'. Het team is leergierig en er komt zelfs een chirurg uit Dodoma (wat ruim 450 km verderop ligt) om mee te draaien in de trainingen. Ontzettend mooi om te zien hoe makkelijk het team zich mengt met de Nederlandse dokters en samen zoekt naar goede zorg voor elke patiënt!

Arianne Kattenberg

Medisch coördinator Operatie Glimlach