Peter Kokernoot (51) was jarenlang dakloos. Geld voor een tandartsbehandeling had hij niet, terwijl zijn voortanden afgebroken waren. Hij kreeg een gratis gebitssanering, waardoor zijn leven veranderde.

Peter verloor toen hij drieëntwintig was beide ouders door een auto-ongeluk. Dit hakte er zo in dat hij in een verkeerd circuit terecht kwam en uiteindelijk op straat belandde. Om alle problemen te ontvluchtten vertrok hij naar Frankrijk, maar ook daar ging het niet en werd hij dakloos. De barst in zijn voortand die er tijdje zat werd steeds groter, en toen Peter op een gegeven moment een stroomkabeltje doorbeet met zijn voortanden, brak de tand af.

Het gevolg was een gapend gat. Laten repareren was geen optie, want geld voor een tandartsbehandeling had hij niet. Jaren vol schaamte verstreken. Peter: “Die afgebroken tanden beïnvloedden mijn hele leven. Ik schaamde me dood en durfde niet te lachen. Dan draaide ik mijn hoofd weg, of verborg ik met mijn hand mijn mond. Ik werd erg onzeker en langzaam zakte ik weg in een sociaal isolement.

Een baan vinden met zo’n slecht gebit leek al helemaal onmogelijk, tijdens elke sollicitatie werd ik erop gewezen. Ondertussen verwaarloosde ik mijn gebit, het had voor mijn gevoel allemaal geen zin meer. Toch vond ik uiteindelijk werk bij een autoverhuurbedrijf. Ik mocht auto’s van de ene klant naar de andere rijden, maar echt contact met klanten zelf had ik niet. Opeens zei mijn baas dat als ik een verzorgd gebit had, ik de klanten in de winkel wél te woord mocht staan. Toevallig kreeg ik niet veel later bericht dat ik in aanmerking kwam voor een gratis gebitssanering. Dat wilde ik natuurlijk heel graag.

Voor de kerst werd ik behandeld. De tandarts maakte het gat in mijn voortanden weer dicht en alles werd goed schoongemaakt. Het resultaat is prachtig en ik ben vreselijk blij! Ik voel me weer een knappe man en kan weer glimlachen. Ook ben ik nu veel zelfverzekerder, ik durf weer op mensen af te stappen en een praatje te maken. Mijn leven is hierdoor echt veranderd. Zo’n tandartsbehandeling gun ik iedereen. Alle mensen, geld of geen geld, verdienen het om gezonde tanden te hebben.”

De Postcode Loterij verraste Dokters van de Wereld met een donatie van 554.000 euro. Met deze extra bijdrage gaat Dokters van de Wereld 1.000 kwetsbare mensen helpen met een tandartsbehandeling.