Artsen en verpleegkundigen in Nicaragua worden massaal ontslagen, schrijft dagblad Trouw. Hun misdaad: het verplegen van gewonde demonstranten.
Zo'n honderdvijfendertig artsen en ander medisch personeel verloren volgens het dagblad Trouw de afgelopen twee weken hun baan in staatsziekenhuizen in Nicaragua. De ontslaggolf vond overal in het Midden-Amerikaanse land plaats. De grootste klap viel echter in León, in het Heodra Ziekenhuis.
Politieke reden
"We werden één voor één het kantoor van personeelszaken binnengeroepen en stonden een paar minuten weer buiten met die brief in onze handen. Het ging de hele dag zo door", zegt Rosario Pereira, een patholoog, die om tien uur 's-ochtends aan de beurt was tegen Trouw. Haar man, Javier Pastore, moest ook vertrekken. "Het is niets minder dan een zuivering."
Hoewel de brieven niets over de reden van ontslag zeiden, twijfelen de artsen er geen moment aan dat ze om politieke reden moesten vertrekken. Volgens hen is de ontslaggolf een wraakactie door president Daniel Ortega en diens vrouw, vice-president Rosario Murillo, die de laatste vier maanden massale demonstraties tegen de regering met grof geweld de kop in liet drukken. Daarbij vielen meer dan driehonderd doden en minstens tweeduizend gewonden.
Operatietafel
Volgens Julio Sánchez, een chirurg uit Jinotepe, is de ontslaggolf gericht tegen medisch personeel dat deelnam aan de demonstraties tegen de regering en tegen artsen die gewonde demonstranten hebben behandeld, waaronder hijzelf, vertelt hij aan dagblad Trouw.
"Ik heb zevenentwintig jaar in een ziekenhuis hier gewerkt en nooit een onvertogen woord van de directie gehoord. Ik had een goede relatie met iedereen", zegt hij. "Toen de politie echter met geweld optrad tegen demonstranten, heb ik mensen die tegen de regering demonstreerden behandeld op de operatietafel. Het waren soms vreselijke verwondingen. Dat kan de enige reden zijn waarom ik op straat kwam te staan."
Schending van mensenrechten
Dokters van de Wereld staat voor gelijke toegang tot gezondheidszorg voor ieder mens. Ongeacht verblijfsstatus, afkomst, financiële draagkracht of politieke voorkeur. Omdat dit simpelweg een basaal mensenrecht is. Volgens Adriaan Terwindt, medisch programmamedewerker van Dokters van de Wereld, is wat er nu in Nicaragua gebeurt verwerpelijk en zorgwekkend op ieder niveau. En tegenstrijdig met de eed die elke arts wereldwijd aflegt: “Zorg voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Met het belang van de patiënt voorop”. Adriaan: “Het is schrijnend dat de ethische uitoefening van het medisch beroep door deze artsen nu politiek wordt afgestraft en misbruikt. Het is een gevaarlijke schending van mensenrechten die streng dient worden veroordeeld door artsenorganisaties en de wereldgemeenschap. Gelukkig is de Nederlandse situatie heel anders, al blijft bewustzijn en pleitbezorging altijd belangrijk om gelijke toegang tot adequate zorg te blijven waarborgen.”