Voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië werkt Dokters van de Wereld vóór en achter de schermen samen met andere hulporganisaties, zowel in het rampgebied als in Nederland. Dit doen we bijvoorbeeld met HOPE, SAMU en ook met de partnerorganisaties van Giro555.

Onze directeur Jasper Kuipers neemt bijvoorbeeld deel aan de talkshow tijdens de tv-actie van Giro555. Anderhalve week geleden was Kuipers nog in Syrië en Turkije en zag met eigen dat er in Noord-Syrië al een humanitaire crisis was vóór de aardbevingen. Dokters van de Wereld heeft negen klinieken in Noord-Syrië waarvan er één door de aardbevingen is verwoest. Er werken ongeveer 250 collega’s van onze organisatie in het rampgebied, waarvan de meeste in Noord-Syrië.

Noodhulp Syrië komt moeilijk op gang

In Noord-Syrië waren voor de aardbevingen al miljoenen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Al tijden is er maar één grensovergang met Turkije open. De internationale noodhulp voor Syrië na de aardbevingen komt moeilijk op gang. Pas drie dagen na de aardbevingen passeerden de eerste vrachtwagens met hulp de grens tussen Turkije en Syrië. Dinsdag 14 februari is bekend geworden dat Syrische regering toelaat dat twee extra grensovergangen opengaan voor noodhulp, waartoe wij al direct opriepen.

Alle hulp is nodig

Het is hartverwarmend om te zien dat veel mensen in Nederland in actie komen voor de slachtoffers van deze verwoestende ramp. Dokters van de Wereld juicht het toe dat er vanuit Giro555 een tv-actie is opgezet, waar Jasper Kuipers ook aan meedoet. Dokters van de Wereld is gastdeelnemer van Giro555 bij de actie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Of wij ook gastdeelnemer van de huidige actie kunnen worden, wordt pas later duidelijk. Er zijn vele goede doelen die zich inzetten voor de slachtoffers van de aardbevingen. Alle hulp is welkom én nodig.