Eén op de tien Nederlanders is al zeker twee jaar niet naar de tandarts geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Deze aantallen zijn in lijn met eerder onderzoek van Dokters van de Wereld.

De Patiëntenfederatie deed het onderzoek onder ruim 9000 deelnemers. Bijna tien procent gaf aan niet naar de tandarts te durven, omdat zij bang waren voor corona of het geld niet konden missen.

Individuele drama’s en maatschappelijke schade

Dat zo veel mensen de tandarts mijden, is in lijn met onderzoek van Dokters van de Wereld. “Uit ons onderzoek kwam naar voren dat 1,5 miljoen Nederlanders niet of nauwelijks naar de tandarts gaan vanwege de kosten. De gevolgen voor veel mensen zijn vreselijk. Wij helpen met onze Mondzorgkaravaan mensen die vaak al jaren rondlopen met continu hevige pijn”, vertelt Kuipers. Naast deze individuele drama’s is de maatschappelijk schade ook enorm. Onderzoek van het Radboudumc wijst uit dat de economische gevolgschade door verwaarloosde mondzorg ruim drie miljard euro per jaar bedraagt.

Veel aandacht in de media

Het onderzoek van de Patiëntenfederatie werd breed uitgemeten in de Telegraaf, waarin ook de mondzorg-petitie van Dokters van de Wereld werd genoemd. Vervolgens pikten veel andere media het nieuws op. Actualiteitenrubriek EenVandaag maakte een item met daarin onze oud-cliënt Rox en onze directeur Jasper.

Mondzorg-petitie ruim 135.000 getekend

Onze petitie om mondzorg terug in het basispakket te krijgen, is inmiddels door meer dan 135.000 mensen ondertekend. Vind jij ook dat iedereen gewoon naar de tandarts moet kunnen gaan? Teken dan ook de petitie.