De petitie ‘Niemand op straat!’ hebben we vandaag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In totaal tekenden 35.021 mensen de petitie, waarin Dokters van de Wereld pleit voor opvang voor álle daklozen in Nederland.

“Opvang is een randvoorwaarde voor gezondheid”, zei directeur Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld Nederland bij de aanbieding van de petitie. “Ondanks dat wij een rijk land zijn, kan niet iedereen in Nederland rekenen op opvang. Voor Oekraïners is op dit moment wel opvang, maar niet voor ongedocumenteerde mensen en EU-burgers uit Midden- en Oost-Europa. Zij krijgen alleen opvang bij zeer koud weer, een (bijna) volledige corona-lockdown of als er wordt meegewerkt aan terugkeer.”

Seksuele uitbuiting en geweld

Omdat deze groepen niet worden opgevangen, lopen zij grotere risico’s slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting en geweld. “Op ons spreekuur sprak een vrijwillig arts een Ghanese vrouw die afgelopen herfst en winter alleen door middel van ruilsex een dak boven het hoofd had”, vertelde Kuipers. Bij het aanbieden van de petitie waren ook twee vrijwillige zorgprofessionals van Dokters van de Wereld aanwezig.

Slopend bestaan

“De onzekerheid over waar je slapen kan, of warm de dag kunt doorbrengen, is slopend voor mensen hun welzijn. De stress en het heen en weer gesleep zijn een aanslag op lichaam en geest”, aldus Kuipers. “Door bepaalde groepen uit te sluiten in het opvangbeleid, heeft de overheid beoogt terugkeer te bevorderen. Maar het beleid heeft een averechts effect. In de praktijk zien wij dat mensen die op straat leven, alleen maar bezig zijn met overleven. Er is dan geen ruimte om na te denken over een mogelijke terugkeer.”