Dokters van de Wereld Nederland is onderdeel van het internationale Médecins du Monde-netwerk. Al bijna dertig jaar biedt Médecins du Monde in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever medische en psychologische hulp aan de bevolking. Op dit moment zitten 41 collega's vast in Gaza. Onlangs ontvingen wij dit hartverscheurende bericht van onze collega Nour, psycholoog.

Gaza, Palestina. 19 oktober 2023

Lieve mensen,

Ik weet niet of jullie mijn bericht zullen ontvangen, of dat ik jullie ooit nog zal zien. Met een zwaar hart schrijf ik jullie over de rampzalige situatie in Gaza: een toestand die alleen maar beschreven kan worden als een humanitaire ramp.

Zoals jullie weten gaat Gaza gebukt onder verwoestende bombardementen. De afgelopen dagen moesten we onze huizen verlaten: onze wijken zijn veranderd in ruïnes en as.

Met al 4.500 doden en 12.000 gewonden betalen onze dierbaren een zware prijs. Onder hen veel onschuldige kinderen. De omstandigheden waarin wij leven zijn ondragelijk: zonder water, eten of elektriciteit.

Elke seconde kan de laatste zijn. We nemen afscheid van onze kinderen en geliefden, kijken hen in de ogen zonder te weten of we hen ooit weer zullen zien. We leven in voortdurende angst en onzekerheid. 

De aanval op het Al Ahli Arab-ziekenhuis heeft onze wanhoop alleen maar vergroot.

Het is dringend nodig dat de wereld onze stem hoort. Deel ons verhaal, probeer ons op alle mogelijke manieren te helpen.

En houd ons in je gedachten en gebeden.

Nour