Iedereen moet naar de dokter kunnen, óók als je geen geldige verblijfspapieren hebt. Maar ongedocumenteerde mensen mogen in Nederland geen zorgverzekering afsluiten, ze kennen vaak de weg niet in ons zorgsysteem en veel Nederlandse zorgprofessionals weten zich geen raad met deze doelgroep. Zolang de toegang tot de juiste zorg voor ongedocumenteerde mensen niet verbetert, rijden wij rond met onze Zorgbussen.

Sinds 2016 zetten we Zorgbussen in om ongedocumenteerde mensen te helpen met lichamelijke en psychische klachten. De vrijwillige artsen van de Zorgbussen bieden een luisterend oor, geven advies, schrijven recepten uit, nemen soa-tests af en zorgen voor zelfzorgmedicatie of -middelen. En waar nodig begeleiden we patiënten van de Zorgbussen naar reguliere zorg, zoals de huisarts.

In Amsterdam en Den Haag

De meeste ongedocumenteerde mensen in Nederland wonen in de grote steden. Daarom houden we 12 spreekuren in Amsterdam en Den Haag. Op vaste dagen en tijdstippen staat een van onze bussen op plekken waar ook andere organisaties hulpverlenen aan ongedocumenteerde mensen. Op deze pagina delen we de actuele locaties en spreekuurtijden van de Zorgbussen.

Het Zorgbus-team

Elke Zorgbus heeft twee kleine spreekkamers. Er gaan dus ook altijd twee vrijwillige artsen mee. En een chauffeur. Deze rijdt, maakt de bus klaar voor het spreekuur en treedt op als host. Als het bijvoorbeeld druk is en beide artsen in gesprek zijn, ontvangt de chauffeur de andere mensen die hulp nodig hebben.

Ik had veel pijn in mijn buik en bleek toen nierstenen te hebben. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan, maar omdat ik geen zorgverzekering had, werd ik weggestuurd met een doosje pijnstillers. Via een vriendin kwam ik terecht bij Dokters van de Wereld. Dokters van de Wereld zorgde ervoor dat ik naar een goede dokter kon die mij de juiste medicatie gaf. Het gaat inmiddels iets beter met mij.

Zorgbussen bij noodhulp

Ook in Nederland kunnen noodsituaties ontstaan. En ook dan komen we met onze Zorgbussen in actie. In 2022 bijvoorbeeld, toen veel Oekraïners naar Nederland vluchtten. De zorg aan deze vluchtelingen kwam maar moeizaam op gang. Daarom hielden onze vrijwillige artsen spreekuren bij opvanglocaties, in de Zorgbussen.

Andere Zorgbussen

Het idee van de Zorgbussen werkt: we zijn mobiel, kunnen zorg verlenen aan mensen in kwetsbare posities én we vallen op. Dat laatste helpt met het zichtbaar maken van het probleem. Dit concept passen we sinds 2019 ook toe in onze mondzorghulp met de Mondzorgkaravaan. De karavaan bestaat uit een Mondzorgbus en een Preventiebus. De Mondzorgbus is een volledig uitgeruste mobiele tandartspraktijk en in de Preventiebus geven we voorlichting.

Daarnaast kochten we in 2022 een nieuwe Zorgbus waarmee we onder meer seksuele en reproductieve zorg kunnen verlenen. In deze Zorgbus kunnen vrouwen die zich in een kwetsbare positie begeven terecht voor vrijwel alle vormen van anticonceptie, soatests en uitstrijkjes. Om deze zorg te kunnen verlenen is er onder meer een speciale behandelstoel en een wc in de bus geplaatst.

Maak impact

Dit kan jij doen

Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!

Maak impact met je tijd
Word vrijwilliger

Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.

Maak impact met je geld
Geef een donatie

Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.

Maak impact met je geld
Geef als bedrijf

Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.