De Zorgbus,
spreekuur op wielen

De Zorgbus

Iedereen heeft het recht om naar de dokter te gaan. Mensen mét en mensen zónder verblijfsrecht. Alleen: niet iedereen weet dat. Mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben vaak geen idee waar en bij wie ze terecht kunnen. Ze mogen van de wet géén zorgverzekering afsluiten. Hierdoor, maar ook door bijvoorbeeld angst om gearresteerd te worden, lopen ze vaak vast als ze medische hulp nodig hebben. Ze weten niet wat hun rechten zijn en hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt. Ook zijn veel zorgverleners onbekend met de regelgeving rond zorg voor deze groep.

Joyce (29) vluchtte uit Nigeria

"Dankzij de Zorgbus heb ik de weg gevonden naar een goede dokter"

“Ik had veel pijn in mijn buik en bleek toen nierstenen te hebben. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan, maar omdat ik geen zorgverzekering had, werd ik weggestuurd met een doosje pijnstillers. Via een vriendin kwam ik terecht bij Dokters van de Wereld. Dokters van de Wereld zorgde ervoor dat ik naar een goede dokter kon die mij de juiste medicatie gaf. Het gaat inmiddels iets beter met mij.”

»

De 29 jarige Joyce vluchtte in 2009 vanuit Nigeria naar Nederland.

Om al deze problemen het hoofd te bieden en ongedocumenteerden op een laagdrempelige manier de zorg te bieden die ze (vaak hard) nodig hebben, rijdt Dokters van de Wereld sinds 2016 rond met een Zorgbus waarin op lokatie spreekuur wordt gehouden. Medisch vrijwilligers bieden er een luisterend oor en begeleiden mensen naar de reguliere zorg.

Naast de vaste spreekuren in Amsterdam en Den Haag, bezoeken we ook vluchtlocaties om ongedocumenteerde migranten te begeleiden naar zorg.

IEDEREEN, RIJK OF ARM, MOET NAAR DE DOKTER KUNNEN

Word donateur van Dokters van de Wereld

Meld je nu aan
Dokters van de Wereld | Nieuwe Herengracht 20 | 1018 DP Amsterdam
Privacy & Cookies | IBAN: NL11 ABNA 0491 7178 06 | RSIN: 807110917