Deel jouw verhaal

Hoewel een bezoek aan de huisarts gratis is, vallen veel zorgkosten onder het eigen risico. Die zorgkosten moet iedereen dus zelf betalen. Omdat veel mensen dat geld niet kunnen missen, stellen ze behandelingen uit, of gaan ze zelfs helemaal niet naar de dokter.

Kun jij het geld voor het eigen risico niet missen? Wat zijn de gevolgen voor jouw gezondheid? Ben jij zorgprofessional en zie je de gevolgen van deze trend bij jouw patiënten?

Vertel ons jouw verhaal in het ‘Zwartboek Eigen Risico Zorg’. Jouw verhaal hebben we nodig om dit probleem bij de politiek onder de aandacht brengen!

Je naam wordt gepubliceerd op deze pagina. Je kunt ook anoniem blijven.

Je telefoonnummer en e-mailadres worden niet gepubliceerd en zijn alleen bekend bij Dokters van de Wereld. Als we meer over jouw verhaal willen weten, nemen we contact met je op.

Verhalen van anderen

In 2008 overkomt me dat ik aangezichtskanker krijg,in 2009 onderga ik een operatie van 13 uur waarin mijn oogkasbeen en een gedeelte van het jukbeen en linkerbovenkaakbeen wordt verwijderd gevolg dat ik mijn oog kwijtraakt. Ook heb ik huidkanker in mijn aangezicht. Na de kanker goed te hebben bestraald kunnen we verder met het plaatsen van een prothese met oog voor de oogholte dit wordt verzorgd door een tandarts bij bijzondere Tandheelkunde een vakman die me in de loop der jaren tussen 2009-2022 er letterlijk en figuurlijk doorheen heeft geholpen. Begin 2022 na complicaties in mijn wenkbrouwbot met inplantaten vraagt hij mij of ik nog een nieuwe prothese (epithese) wil en ik heb daar mee ingestemd. In eind september 2022 zal mijn oogprothese die in Groningen afgewerkt wordt opgestuurd worden naar het MST Enschede en zou ik de prothese geplaatst kunnen krijgen. Maar ik krijg geen bericht tot ik in eind october 2022 er zelf achterkom dat de arts ziek is al vanaf eind september. Diverse keren gebeld of hij al beter is maar dat is niet het geval. Dan begint het nieuwe jaar 2023 en de arts is nog steeds ziek. In maart krijg ik te horen dat ze een nieuwe arts hebben gevonden en een nieuwe afspraak kan maken maar dat kan pas in juni en dat ik mijn EIGEN RISICO opnieuw moet gaan betalen. Ik heb er goed over nagedacht en zeg de afspraak af omdat ik vindt dat een prothese die al 9 maanden op de plank ligt en zo goed als klaar is en het ziekenhuis geen vervangende arts heeft en ik als patiënt moet op gaan draaien voor het Eigen Risico wat in 2022 al betaald is en voor eind 2022 al klaar had moeten zijn. Ik heb in 2023 geen eigen risico hoeven te betalen maar wel betaald dus dat krijg ik nog terug 385 euro. In 2024 midden maart heb ik nu mijn epithese. Dus na 27 maanden er mee bezig te zijn geweest heeft mij dit persoonlijk 4975 euro aan verzekeringsgeld en eigen risico gekost en een epithese die me niet synchroon met mijn rechterkant van mijn aangezicht loopt.
Dit verhaal schrijf ik omdat ik vindt dat het Ziekenhuis MST Enschede nalatig is geweest om mij in te lichten dat de arts ziek is en ze geen vervangend arts hebben. Dit is mijn verhaal over het EIGEN RISICO en toen kwam er een olifant met een lange eigen risico slurf en die blies het verhaaltje uit maar niet echt want dit krijgt nog een aansprakelijkheidstaartje. Vriendelijke groet van Hans
Mijn zoon is, door een hersenvliesontsteking een aantal jaren geleden, lichamelijk beperkt. Hij lijdt aan een chronisch voortschrijdende spierdystrony en is inmiddels in alles afhankelijk van (medische) zorg. De eerste week van januari kreeg hij een behandeling in het ziekenhuis die niet vergoed wordt door de zorgverzekering: zijn eigen risico van 385 euro gelijk op!!! Naast dit eigen risico heeft hij ook andere medische kosten die niet door de verzekering worden vergoed. Omdat hij een Wajong-uitkering krijgt, blijft er nauwelijks geld voor hem over voor kleding en persoonlijke verzorgingsmiddelen, laat staan voor een vakantie of uitstapjes! Laten we de zorgkosten eerlijker verdelen door premie naar inkomen weer in te voeren!
Hele eigen risico ging dit jaar op aan de tandarts en nog een eigen bijdrage van 200 euro moeten betalen. Vorig jaar hartonderzoek dat maar deels vergoed werd. Bam, eigen risico op en daarbij een rekening van 580 euro. Medicijnen die niet vergoed worden: bam, wéér een rekening. Het is allemaal niet meer te doen.
Ik ben chronisch ziek en betaal bepaalde medicijnen zelf. Huur omhoog, gas, stroom, boodschappen niet meer te betalen. Waar stopt het?
Wij hebben een bijstandsuitkering. Mijn vrouw is chronisch ziek, zij heeft het duurste zorgpakket dat er te vinden is. We kunnen ons niet permitteren om daarop te bezuinigen. Ik heb zelf het hoogste bedrag aan eigen risico om de premie zo laag mogelijk te houden. Elk jaar verhuis ik naar de goedkoopste aanbieder.
Ben het ermee eens dat wij gestraft worden voor het feit dat we ziek zijn. Ik heb niet om mijn ziekte gevraagd, maar ben na een paar weken al door mijn eigen risico heen. En er gaan ook nog eens zoveel merken waar je wel goed op reageert uit het basispakket. Wil je de medicijnen die je altijd gebruikte weer hebben, dan moet je ze betalen. Het is gewoon schandalig.
Ik zit in de molen vanwege twee lekkende hartkleppen en bloeddrukmedicatie. Ik kom er dus niet onderuit. Maar ik zit in de bijstand en mijd als ik kan alles door de kosten.
Al sinds de invoering van het Mensonwaardige systeem Eigen Risico ben ik niet meer naar de Tandarts geweest , als drager van een Pacemaker zijn 2 controles per jaar! ik maak maar van 1 controle gebruik per jaar !
Ik ben een 46 jarige man uit de regio Noord Limburg. Mijn partner en ik zijn beide chronisch ziek, en daarom afhankelijk van uitkeringen. Sinds invoering van het eigen risico stelsel is ons (beider) gezondheid er alleen maar op achteruit gehold. Waarom? Omdat wij de torenhoge premies en daarop komende eigen risico's gewoon niet kunnen opbrengen, en daarom gedwongen zijn zorg te mijden.

Voor mij zelf wil dit o.a zeggen dat ik al ruim 10 jaar niet meer bij een tandarts geweest was: uit angst voor de (overigens belachelijke tarieven) die tandartsen dankzij de 'geweldige' marktwerking ook nog eens zijn gaan rekenen. Mijn partner en ik kunnen het gewoon niet betalen, want met de vergoede kosten van een tand+ verzekering kom je met deze tarieven bij een tandarts nog niet ver.

N.a.v mijn aanmelding bij Dokters van de Wereld ben ik recent weer eens naar een tandarts gegaan om de staat van het gebit in kaart te brengen. Conclusie: 8 gaten en vermoedelijke parodontitis.

Kosten van behandeling minimaal €1200 kan ik onmogelijk opbrengen onder het huidige zorgstelsel, dus heb de keuze moeten maken niet meer terug te gaan omdat ook de verzekering (CZ) weigert mee te bewegen in een oplossing.

Dat de tandarts waarschuwt voor ernstige andere gezondheidsrisico's neem ik op de koop van die beslissing toe: want die zorg vergoed mijn verzekeraar gek genoeg wel.
Door een chronische ziekte ben ik afgekeurd, dus daling inkomsten. Door deze ziekte zou ik medicijnen moeten slikken en jaarlijks een MRI moeten laten maken om het verloop van MS te monitoren. Ook heb ik door lichamelijke beperkingen van deze ziekte hulpmiddelen nodig. Geloof me, de kosten rijzen de pan uit.