Vandaag is het drie jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel en de oorlog terugkeerde in Europa. Hoewel de aandacht wereldwijd afneemt, hebben 12,7 miljoen Oekraïners nog steeds humanitaire hulp nodig. Vanaf dag een is Dokters van de Wereld actief in Oekraïne, ook aan de frontlinie.

Hulp in afgelegen gebieden

Sinds de start van de oorlog stond het team van Dokters van de Wereld meer dan 312.000 Oekraïense burgers bij en bood hen medische hulp en psychische begeleiding. Daarnaast bezorgden we met medische konvooien hulpgoederen bij ziekenhuizen, zorgcentra en opvangcentra voor intern ontheemde burgers. 

Sinds de start van de oorlog vonden er 2.241 aanvallen plaats tegen gezondheidszorgfaciliteiten en ziekenhuizen. Dit leidde tot een acuut tekort aan medische voorzieningen, personeel en de toevoer van medisch materiaal. Ondanks de inspanningen van verschillende hulporganisaties, blijft het leveren van humanitaire hulp een grote uitdaging. Naar schatting heeft 36% van de Oekraïense bevolking nood aan humanitaire hulp. Een aanzienlijk deel van hen woont op plekken die zijn afgesloten van zorg of elke dag bedreigd worden door beschietingen en luchtaanvallen. Onze 228 medewerkers trekken met hun konvooien en mobiele teams door het land naar de getroffen gebieden om hulp te bieden, ook aan de frontlinie.

Psychische gezondheid 

Als gevolg van het langdurige conflict kampen zeer veel mensen met psychische problemen. Meer dan vijf miljoen mensen in Oekraïne lijden aan symptomen van angst of depressie, en ongeveer anderhalf miljoen mensen vertonen symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Naast basisgezondheidszorg, biedt Dokters van de Wereld in de getroffen gebieden daarom ook mentale en psychosociale hulp. Zowel aan volwassenen als aan kinderen. Bekijk hier een filmpje: