In februari 2023 werd de zuidoostelijke regio van Turkije en het noorden van Syrië zwaar getroffen door twee verwoestende aardbevingen. Vandaag, twee jaar later, zet Dokters van de Wereld Turkije zich nog altijd onverminderd in voor de slachtoffers. Met name in Hatay, een van de zwaarst getroffen provincies in Turkije. Hoewel de verwoesting nog altijd zichtbaar is, blijft de hoop op wederopbouw overeind. 

Zwaar getroffen Hatay

Sinds de verwoestende aardbevingen van 6 februari 2023 kreeg Dokters van de Wereld Turkije een voortrekkersrol in de noodhulp aan de slachtoffers. Niet alleen in Turkije maar ook in Noordwest-Syrië. Aan de zwaar getroffen gemeenschappen boden en bieden wij levensreddende gezondheidszorg, maar ook seksuele en reproductieve-, geestelijke- en psychosociale gezondheidszorg. In Turkije stemmen onze collega’s hun hulpverlening continu af op de veranderende behoeften van de slachtoffers.

Twee jaar na de aardbevingen wonen veel gezinnen in Hatay – een van de zwaarst getroffen Turkse provincies – nog steeds in tijdelijke woningen. Hier hebben overbevolking, ontoereikende sanitaire voorzieningen en een beperkte toegang tot hygiëneproducten tot een toename van infecties en ziekten geleid. Ook de psychologische impact van de ramp is nog steeds groot. Overlevenden kampen met psychische problemen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst en depressie. Het aanpakken van deze – met elkaar verbonden – fysieke en mentale problemen is cruciaal voor het herstel van de regio.

Resultaten sinds 2023

'Twee jaar na de aardbevingen zijn de littekens, zowel fysiek als emotioneel, nog steeds zichtbaar in Hatay’, zegt Hakan Bilgin, directeur van Dokters van de Wereld Turkije. ‘Ons werk om de levens van mensen en hun hoop te herstellen gaat door, maar er moet nog veel gebeuren. Steun voor ons werk blijft nodig zodat niemand achterblijft in dit langdurige proces van herstel.'

Met meer dan 713.686 consulten heeft onze hulpverlening geleid tot een aanzienlijke toename van de eerstelijnsgezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheid en geestelijke gezondheid. Daarnaast organiseerden onze hulpverleners meer dan 126.000 groepssessies gehouden, waaraan meer dan 230.000 mensen deelnamen. De meesten van hen waren vrouwen en kwetsbare groepen. Ondanks de aanhoudende uitdagingen blijven onze teams zich inzetten om ervoor te zorgen dat degenen die dat het hardst nodig hebben, toegang blijven hebben tot essentiële medische zorg. Want twee jaar later is het trauma nog steeds voelbaar, maar is er ook de hoop om weer op te staan ​​en een nieuw leven op te bouwen.

Donatie

Steun  ons  wereldwijde  werk

Help onze teams wereldwijd hulp te geven. U kunt erop rekenen dat we uw gift zullen gebruiken daar waar deze het hardst nodig is.