Op Lesbos is de vluchtelingencrisis veranderd in een humanitaire crisis. Een brand in het

opvangkamp in Moria eiste eind september het leven van een Afghaanse vrouw. Een ongeluk, maar ook gevolg van een beleid dat tot overvolle kampen heeft geleid.

Ingrijpen is geboden. De brand heeft de onmenselijke levensomstandigheden in het kamp aan het licht gebracht. Die zijn al jarenlang zeer slecht. In Moria, een voormalig legerkamp, verblijven momenteel ongeveer 13 duizend mensen, terwijl de voorzieningen slechts toereikend zijn voor 3.000 personen. Dat is helaas geen uitzondering:

Het totale aantal vluchtelingen op de Griekse eilanden wordt geschat op ruim 26 duizend mensen, in opvangkampen die berekend zijn op 6.300 personen.

Voor bewoners was de dood van de vrouw dan ook aanleiding om in opstand te komen. De Griekse regering is nu bezig om meer mensen naar opvang op het Griekse vasteland over te brengen. Dat is een kwestie van leven en dood geworden. Meer dan duizend kinderen zonder begeleiding verblijven noodgedwongen op het eiland. Net zo dringend is de toegang tot medische zorg, die nu vaak tekortschiet.

Dokters van de Wereld is sinds 2013 aanwezig op Lesbos om medische en sociale hulp te verlenen. Onze collega’s in Griekenland hebben de regering opgeroepen om te zorgen voor onmiddellijke bescherming van kwetsbare personen en de asielprocedures te versnellen.

Dit is echter ook een probleem voor de andere landen van de Europese Unie. Griekenland kan het niet alleen oplossen. Niet alleen verblijven in totaal 85 duizend vluchtelingen in het land, het afgelopen jaar alleen al kwamen 35 duizend mensen aan. En het einde is nog niet in zicht, zolang mensen op de vlucht zijn voor gewapende conflicten en humanitaire crises.

Lesbos is niet het enige eiland dat te maken heeft met een toenemend aantal vluchtelingen. Ook op Kastelorizo, Karpathos, Agathonisi en Symi zijn vluchtelingen aangekomen. Tegelijkertijd zijn mensensmokkelaars voortdurend op zoek naar nieuwe havens in de Egeïsche Zee, met alle gevolgen van dien. Bij een schipbreuk nabij Oinousses kwamen onlangs nog zeven mensen om.

Het eiland Symi, waar momenteel het grootste aantal vluchtelingen aankomt sinds 2015, heeft slechts één arts voor ongeveer 3.000 inwoners, duizenden toeristen en vluchtelingen. Dokters van de Wereld heeft daarom de medische zorg op Symi voor een belangrijk deel overgenomen.

Dit is het moment om in actie te komen om het leven en de waardigheid van vluchtelingen te waarborgen. Europa moet bescherming bieden aan de mensen die nu onnodig ontberingen moeten doorstaan, terwijl ze op zoek zijn naar een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen. Dokters van de Wereld doet een dringend beroep op alle betrokkenen om duurzame oplossingen te vinden. Met name de EU moet haar verantwoordelijkheid nemen en de opvang van vluchtelingen snel verbeteren, zoals het internationaal humanitair recht vereist.