LIBANON: HUMANITAIRE RAMP
Bij Israëlische aanvallen in Beiroet en het zuiden van Libanon zijn inmiddels honderden mensen om het leven gekomen. Duizenden anderen raakten gewond of zijn op de vlucht geslagen. De escalatie van het conflict verergert de humanitaire uitdagingen waarmee Libanon al te maken had, zoals slechte toegang tot gezondheidszorg, water, voedsel en onderdak.
Op de vlucht
Honderdduizenden mensen moesten hun thuis ontvluchten, op zoek naar een veilige plek. Veel patiënten worden hierdoor gedwongen hun behandeling te onderbreken. Dit vormt een groot risico voor hun gezondheid. Het zorgsysteem in Libanon wás al overbelast door de verschillende uitdagingen waar het land mee kampt en raakt nu nog verder ontwricht.
We maken ons grote zorgen over de escalatie in Libanon. We zijn getuige van een patroon dat sterk lijkt op wat we in Gaza zagen: het internationaal humanitair recht wordt genegeerd. Deze situatie is onacceptabel en brengt levens van burgers en hulpverleners ernstig in gevaar
HOE HELPT DOKTERS VAN DE WERELD IN LIBANON?
Dokters van de Wereld is sinds 1990 actief in Libanon. Onze teams bestaan uit circa honderd medewerkers verspreid over het hele land. We bieden eerstelijnszorg in o.a. negen zorgcentra. Daarnaast voeren we projecten uit op het gebied van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Door onze samenwerking met lokale partners waarborgen we kwalitatieve toegang tot zorg en medicijnen. Na de recente aanvallen hebben wij onze hulpverlening direct opgeschaald. Onze teams bieden medische noodhulp aan slachtoffers in de meest getroffen gebieden.
Wat we nu doen:
- Gewonden behandelen
- Medische hulpmiddelen en medicijnen distribueren
- Libanese zorginstellingen ondersteunen
Staakt-het-vuren
Deze humanitaire ramp móét stoppen. De escalatie van het geweld in Libanon is verbonden met het conflict in Gaza. Wij herhalen onze oproep tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren én ongehinderde humanitaire toegang. Om burgers in Libanon, Palestina en Israël te beschermen, is dit van levensbelang.
Medische zorg kan niet worden verleend onder vallende bommen. Wij dringen er bij alle betrokken partijen in het conflict op aan om het internationaal humanitair recht, dat regels oplegt in oorlog en de bescherming van burgers, te respecteren en te waarborgen. Humanitair en medisch personeel, maar ook ziekenhuizen en scholen, mogen nooit doelwit zijn. Wij veroordelen mensenrechtenschendingen van alle burgers en pleiten voor een duurzame politieke oplossing om deze geweldsspiraal te doorbreken.
Noodhulp
Bij een oorlog of ramp liggen de levens van mensen in één klap in puin. Het is van levensbelang dat Dokters van de Wereld dan snel in actie komt. Zoals in Gaza en Libanon, waar onze teams onder extreem stressvolle omstandigheden medische hulp bieden aan de slachtoffers.
We sturen medische teams, apparatuur en medicijnen om de slachtoffers te helpen. Dit kan alleen met jouw hulp. Steun onze wereldwijde noodhulpteams. Samen met jou kunnen we nóg meer levens redden.
Giro555 in actie voor slachtoffers conflict Midden-Oosten
De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopend voor alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten. De 10 samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.
Dokters van de Wereld is geen vast onderdeel van Giro555. In 2023 waren wij gastdeelnemer voor de Giro555-actie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook in 2022 was Dokters van de Wereld gastdeelnemer van de Giro555-actie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
In actie voor slachtoffers Midden-Oosten
Dokters van de Wereld verleent al bijna veertig jaar humanitaire- en medische hulp in het Midden-Oosten. In het Midden-Oosten zijn onze acties nauw verbonden met de conflicten die de regio opschudden en bevolkingsgroepen verdrijven. Onze hulpverleners zijn actief in Jemen, Syrië, Palestina, Irak en Libanon. Het ondersteunen van slachtoffers van gewapende conflicten bij hun toegang tot gezondheidszorg en gezondheidsdiensten is van cruciaal belang. Wij zijn aanwezig aan de frontlinie, maar steunen ook vluchtelingen en ontheemden in aangrenzende regio's.