‘Vooral de kwetsbaarste mensen krijgen niet de zorg die zij nodig hebben’, kopt dagblad Trouw vandaag. Dat zien wij al dagelijks in de praktijk als wij met onze Zorgbussen het land in gaan. Vandaag trekken de Nationale Ombudsman, de Algemene Rekenkamer en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hierover aan de bel. Zij roepen het kabinet op om meer oog te hebben voor de duizenden Nederlanders die niet de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Dokters van de Wereld is recent een campagne gestart om aandacht te vragen voor de slechte toegang tot anticonceptie en abortus voor kwetsbare vrouwen in Nederland. Uit ons onderzoek blijkt dat 8% van de vrouwen in Nederland wel eens geen anticonceptie heeft gebruikt wegens geldgebrek. Wij zien tijdens onze spreekuren dat vrouwen zonder verblijfspapieren het extra moeilijk hebben: zij hebben vaak geen geld voor anticonceptie, laat staan voor een abortus van ruim 300 euro.

Wij vinden dat anticonceptie geen luxe mag zijn. Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen onze petitie ondertekend waarin we aandacht vragen voor de situatie van kwetsbare vrouwen met beperkte financiële middelen. Op Facebook krijgen we veel steun voor onze oproep, maar ook kritische reacties. Zo schrijft Ellen: “8% vd Nederlandse vrouwen vanwege geldgebrek.. Make that the cat wise?!” En Monique schreef “Geen geld voor anticonceptiemiddelen maar wel geld voor een kind...?”'

Verschillende mensen kunnen niet geloven dat er vrouwen zijn die geen geld hebben voor anticonceptie. Die paar euro per maand zijn toch wel op te brengen? Nou, dat blijkt voor veel kwetsbare vrouwen toch echt lastig. Zo schreef Diana dat zij wegens schulden begeleid wordt door een bewindvoerder. Zij kan met haar weekgeld nog maar net rondkomen, en heeft geen geld voor anticonceptie.

Op NOS.nl vertelt Claudia Brugman, die zelf in armoede heeft geleefd, over haar initiatief Stroatproat, waarmee ze in Utrecht in gesprek gaat met mensen: "Laatst hoorde ik het verhaal van een vrouw die nog maar 2,34 euro had om een hele week van te leven. Dat deed me denken aan de tijd dat ik zelf nog straatarm was. Dan was mijn fiets gestolen en moest ik tweeënhalf uur lopen, heen en terug naar mijn werk. Dat soort situaties zijn er vandaag dus ook nog steeds.”

De cijfers liegen er niet om. Volgens het CBS moeten 590 duizend van de ruim 7,2 miljoen huishoudens in Nederland rondkomen van een laag inkomen. Dat is 8,2 procent van de Nederlandse bevolking. Het gaat vaak om mensen die langdurig werkloos zijn, in de schulden zitten of door eenzaamheid, een echtscheiding of ziekte in de problemen zijn geraakt. En in onze eigen praktijk zien we dit veel bij ongedocumenteerden en vluchtelingen.

Als je zorg nodig hebt, moet je naar de dokter kunnen gaan. We vinden het zorgwekkend dat mensen te vaak eerst vanuit hun portemonnee moeten denken of ze een bezoek aan een arts wel kunnen betalen. We zien dat mensen vaak lang rondlopen met bijvoorbeeld tandklachten uit angst voor hogere tandartsrekeningen, of toch te laat naar de huisarts gaan. Goede gezondheid en zorg is een basisbehoefte van de mens. De toegang naar zorg moet geen drempels kennen. Zorg is geen luxe. Wij vinden dat ook de meest kwetsbare mensen de zorg moeten krijgen die zij nodig hebben. Wat vind jij?'

Arianne de Jong,

Directeur Dokters van de Wereld