Dak- en thuislozen van Opstart040 (onderdeel van Stichting Springplank) krijgen dinsdag 4 oktober voorlichting over mondzorg in de voorlichtingsbus van Dokters van de Wereld. Daar wordt ook een eerste screening gedaan wie in aanmerking komt voor gratis tandheelkundige behandelingen. Deze worden uitgevoerd door de tandartsen van CDC Complete Tandzorg in Best.

CDC Complete Tandzorg, Springplank en Dokters van de Wereld tekenden een intentieverklaring, waarmee de partijen zich committeren om een jaar lang gratis basale mondzorg te bieden aan 35 kwetsbare mensen in Eindhoven. Directeur Thijs Eradus van Springplank is blij met de intentieverklaring: “Een ongezond, pijnlijk gebit werkt belemmerend voor de terugkeer in de maatschappij. Dak- en thuislozen kunnen mondzorg niet betalen en daarom zou het goed zijn als mondzorg weer terugkomt in het basispakket. Dat is niet alleen beter voor de mensen die wij helpen, maar bovendien maatschappelijk goedkoper en vooral gezonder.”

Ontstekingen en continu ernstige pijn

“Sinds mondzorg voor volwassenen niet meer wordt vergoed, gaan ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders mensen niet of nauwelijks naar de tandarts. De gevolgen zijn verschrikkelijk, want er zijn ontzettend veel mensen die rondlopen met ontstekingen en ernstige pijn”, vertelt Lorette Laumans van CDC Complete Tandzorg. “In onze kliniek behandelen wij jaarlijks honderden mensen uit heel Nederland aan gebitsherstel. Wij beseffen dat dit financieel niet voor iedereen is weggelegd en daarom willen we graag voor deze mensen ook wat doen. Daarvoor hebben wij met Dokters van de Wereld contact gezocht en onze hulp aangeboden. Zij hebben contact gelegd met Springplank. Onze zeven behandelaren gaan elk jaar pro deo vijf patiënten behandelen. De kandidaten worden geselecteerd door Springplank en Dokters van de Wereld.”

Blij met het initiatief

De psychische en sociale gevolgen van verwaarloosde mondzorg kunnen groot zijn, weet ook Ron Vogels: “In 2015 was ik dakloos. Ik merkte destijds ook wel dat mijn gebit steeds slechter werd, maar ik kon nergens heen. Ik had geen geld voor een behandeling. Dus bleef ik er maar mee rond lopen. Toen mijn situatie verbeterde en ik bij Springplank zelf een betaalde baan kreeg, liet ik me helpen. Ik durfde de tandarts niet eens te bellen. Ik schaamde me enorm. Wat zouden ze denken, want ik was al meer dan tien jaar niet meer bij de tandarts geweest. Mijn gebit is helemaal opgeknapt en dat heeft zoveel voor mij gedaan. Ik durf weer te lachen, ben zelfverzekerder, gezonder en veel gelukkiger!”

Opstap naar een beter bestaan

Thijs Eradus: “Elke dag zien we weer dat mensen in armoede allerlei drempels ervaren om hulp te zoeken. Mensen sluiten zich af voor de samenleving en een slecht verzorgd gebit is daarbij ook een groot probleem. Daarom is het zo fijn dat CDC Complete Tandzorg wil helpen. Wij zijn erg blij met deze actie, want dit kan voor veel mensen weer een vertrekpunt zijn van groeiend of herwonnen zelfvertrouwen, een opstap naar een beter bestaan."

Mondzorg terug in het basispakket

De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot. Caroline van Wingaarden van Dokters van de Wereld: “Mensen krijgen moeite met eten, kunnen niet slapen door de pijn en trekken zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op de langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen hart- en vaatziekten veroorzaken. De pijn en schaamte kan leiden tot ziekteverzuim, werkeloosheid, eenzaamheid en zelfs tot dakloosheid. Het RadboudUMC becijferde dat maatschappelijk goedkoper is als de tandarts weer terug in het basispakket komt. Tot die tijd blijven wij aandacht vragen voor al die mensen met gebitsproblemen en doen we wat we kunnen met vrijwillige tandartsen en mondhygiënisten.”

Petitie voor mondzorg

Meer dan 165.000 mensen tekenden de mondzorg-petitie van Dokters van de Wereld. Nog niet getekend? Klik dan hier.

Jouw tandartspraktijk ook in actie?

Ben je ook werkzaam bij een tandartspraktijk? Zien jij en jouw collega's ook dat er te veel mensen geen mondzorg meer kunnen krijgen? Geef invulling aan je MVO-beleid en sluit je aan bij Dokters van de Wereld. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Caroline van Wingaarden op T 06-82 06 10 45 of mondzorg@doktersvandewereld.org.