Medisch coördinator Joop de Vries is in Haydom voor Operatie Glimlach. In het Haydom Lutheran Hospital ontmoette ze Dr. Bellet, een lokale orthopedisch chirurg. Helaas is hij daar de enige in zijn vakgebied. Wat was hij blij met de komst van ons medische team. “Eindelijk kan ik kennis uitwisselen met collega’s!”

Joop: “Dr. Bellet is een 37 jarige orthopeed en groeide op in Haydom. Hij ging daar naar school, studeerde medicijnen aan de universiteit in Moshi (een grote stad in het oosten van Tanzania) en deed daar ook zijn co-schappen. In 2012 keerde hij terug naar Haydom waar hij twee jaar werkte op de afdeling orthopedie en op de intensive care. Hij besloot zich te specialiseren in orthopedie, een opleiding die vier jaar duurt. Ik ontmoette Dr. Bellet voor het eerst tijdens onze missie in oktober 2018. Hij vertelde dat hij zich samen met zijn vrouw en drie kinderen heeft gevestigd in Haydom. Ze wonen op het terrein van het ziekenhuis en voelen zich daar thuis.

De meeste ongevallen die Dr. Bellet ziet, zijn kinderen die vallen. Dit komt veel vaker voor dan bijvoorbeeld motorongelukken. Dit omdat de wegen in de omgeving onverhard zijn, waardoor er minder hard gereden kan worden en de ongelukken daardoor relatief minder ernstig zijn. Dr. Bellet: ‘Heel soms moet ik patiënten doorverwijzen omdat ze in Haydom niet de juiste zorg kunnen krijgen. Helaas zien we in Tanzania dat er nogal wat patiënten eerst de traditionele genezer bezoeken en pas na een paar maanden naar het ziekenhuis komen als blijkt dat de wonden of botbreuken niet genezen. Dat is jammer omdat de behandeling dan veel ingewikkelder is en de patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven. Ik ben erg blij dat er nu twee keer per jaar een team van Dokters van de Wereld naar het Lutheran Hospital komt. In juni was er een chirurg bij die was gespecialiseerd in botbreuken. Ik ben de enige specialist in dit vakgebied en kan dus met niemand overleggen. Het was fijn dat ik met deze arts ervaring uit kon wisselen en kennis over kon dragen.

Ik ben nu nóg meer betrokken bij de Operatie Glimlachmissies. Ik ben namelijk aangesteld om het team van het ziekenhuis en dat van Dokters van de Wereld te leiden. Op de operatiekamer werken we nu de hele week met dezelfde teams zodat we goed op elkaar ingespeeld raken. Verder worden er veel trainingen gegeven, zowel theoretische als praktische sessies.  Aan het eind van de dag overleggen we nog even met elkaar wat er eventueel die dag niet helemaal goed ging, en hoe we dat kunnen verbeteren. Mijn wens is om de samenwerking met Dokters van de Wereld twee keer per jaar voort te zetten om van elkaar te leren!’”