In Oekraïne doen teams van Dokters van de Wereld er alles aan om medische noodhulp te verlenen aan mensen die door deze oorlog zijn getroffen. Maar ook in Nederland zijn we gestart met hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Ondanks de moeilijke en onvoorspelbare situatie in Oekraïne blijven we er zo veel mogelijk doorwerken. De afgelopen week is het onder meer gelukt drie ziekenhuizen in Oekraïne te bevoorraden. Het gaat vooral om chirurgische apparatuur en verbandmiddelen voor de behandeling van verwondingen. Momenteel proberen we meer medische middelen en medicijnen het land in te krijgen om ter beschikking te stellen aan lokale gezondheidscentra in Oekraïne. Samen met andere ngo's heeft Dokters van de Wereld op 4 maart opgeroepen tot veilige en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp - ook over conflictgrenzen heen - en veiligheidsgaranties voor mensen die vluchten en humanitaire hulpverleners. Klik hier voor die verklaring.

Aanwezig in Oekraïne sinds 2015

Al sinds 2015 is Dokters van de Wereld in Oekraïne aanwezig om medische hulp ter verlenen. In 2014 begon in Oost-Oekraïne de oorlog tussen separatistische groeperingen en het Oekraïense leger. In de afgelopen zeven jaar hebben de mobiele teams van Dokters van de Wereld meer dan 125.000 burgers aan beide zijden van de frontlinie in de Donbas-regio kunnen bereiken met medische hulp. En de nood was al hoog ver voor de recente escalatie van de oorlog: de helft van de medische infrastructuur in Oost-Oekraïne was al beschadigd of niet meer volledig operationeel. Onze medische teams in Oekraïne worden aangestuurd door Spaanse en Duitse collega's van Dokters van de Wereld.

Hulp in de buurlanden

Uiteraard richten we ons ook op de grote aantallen vluchtelingen die in de grensgebieden aankomen. Momenteel onderzoekt een team in Roemenië de noodzakelijke inzet voor vluchtelingen in buurlanden. De eerste activiteiten starten deze week in Siret, aan de Roemeens-Oekraïense grens. Naar verwachting zullen wij onze hulpverlening ook op andere locaties snel kunnen opstarten. Hierbij wordt eerste medische opvang en humanitaire hulp verstrekt. Het herstellen van mensen hun levensreddende medicatie is daarbij een belangrijke focus.

Hulp in Nederland

Sinds kort zijn we ook in Nederland gestart met hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Vanaf 7 maart rijdt onze Zorgbus langs diverse opvanglocaties met Oekraïense vluchtelingen. Wie medische zorg nodig heeft, kan een consult krijgen met een vrijwillig arts tijdens het spreekuur. ‘Er waren veel dringende medische vragen aan onze vrijwillige artsen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld al dagen hun medicijnen niet kunnen innemen. Ook waren er zwangere vrouwen die snel zorg nodig hadden. Die hebben we meteen kunnen koppelen aan een verloskundige’, aldus coördinator Annette Hoogerbrugge. ‘We staan in doorlopend contact met opvanglocaties om zo in te kunnen spelen op de behoefte.’