Dokters van de Wereld heeft een nieuwe Zorgbus. Met deze bus gaan vrijwillige artsen vanaf woensdag 16 november het hele land door om seksuele en reproductieve zorg te verlenen aan vrouwen in een kwetsbare positie. Inmiddels zijn er meer dan 100 afspraken ingepland om uitstrijkjes af te nemen.

Deze Zorgbus is speciaal omgebouwd om seksuele en reproductieve zorg te verlenen. Vaak ontberen ongedocumenteerde vrouwen deze zorg. Terwijl deze vrouwen veel vaker seksueel worden uitgebuit. In de bus kunnen deze vrouwen terecht bij vrijwillige artsen voor vrijwel alle vormen van anticonceptie, soatests en uitstrijkjes. Om deze zorg te kunnen verlenen is er onder meer een speciale behandelstoel en een wc in de bus geplaatst.

Tour door het hele land

Het komende jaar maakt de nieuwe Zorgbus een tour door het hele land. In de planning staan nu al Groningen, Utrecht, Leiden, Eindhoven en Nijmegen. Directeur van Dokters van de Wereld Jasper Kuipers: “We werken nauw samen met tal van lokale ngo’s om in contact te komen met ongedocumenteerde vrouwen. Voordat de bus komt, geven we voorlichting op locatie. Daarna kunnen de vrouwen zelf kiezen welke zorg ze willen. En kunnen ze een afspraak maken voor een consult in de Zorgbus.” Voor het verstrekken van anticonceptie werkt Dokters van de Wereld samen met het programma Nu Niet Zwanger.

Uitstrijkjes

Dat de nieuwe Zorgbus in een belangrijke behoefte voorziet, blijkt wel uit meer dan 100 ingeplande afspraken om uitstrijkjes af te nemen. “Vrouwen zonder geldige verblijfspapieren worden uitgesloten van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dat is een heel slechte zaak, want juist deze vrouwen lijken een veel grotere kans op deze ziekte te hebben dan andere vrouwen. Dat komt waarschijnlijk omdat zij noodgedwongen of onder dwang veel meer wisselend seksueel contact hebben”, vertelt Jasper Kuipers. Vrouwen bij wie verdachte cellen in het uitstrijkje worden aangetroffen, kunnen terecht bij het OLVG Oost in Amsterdam.

Onderzoek baarmoederhalskanker

Uit eerder kleinschalig onderzoek bleek dat er bij ongedocumenteerde vrouwen veel vaker verdachte cellen bij uitstrijkjes werden aangetroffen. Kuipers: “We gaan nu veel meer vrouwen onderzoeken. We verwachten aan te kunnen tonen dat baarmoederhalskanker onder ongedocumenteerde vrouwen een groter probleem is. En dat zij niet langer uitgesloten moeten worden van het bevolkingsonderzoek.” Dit onderzoek doet Dokters van de Wereld in samenwerking met de Universiteit Leiden en de GGD’s van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Met dank aan...

De aanschaf van de bus en de ombouw voor onze medische inzet is mogelijk gemaakt door onze donateurs en de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. De seksuele en reproductieve gezondheidszorg die we de komende tijd gaan verlenen wordt mede mogelijk gemaakt door Adessium Foundation en Stichting Dioraphte. Ook gaat onze dank uit aan autobedrijf Stern die samen met diverse partners alles op alles heeft gezet om de nieuwe Zorgbus om te bouwen.