Zondagavond gaf ik een interview bij the Voice of Naija (uitgezonden via Majesty TV) om te vertellen over het recht op zorg, ook als je geen papieren hebt. Majesty TV heeft een groot bereik onder de (West-) Afrikaanse gemeenschap in Nederland en andere Europese landen. Een prachtige kans dus om mensen zonder verblijfsrecht uit te leggen hoe het in Nederland werkt als je naar een dokter moet. Dat het belangrijk is dat je een huisarts hebt, niet te lang wacht met het zoeken van medische hulp als je gezondheidsklachten hebt en dat je geen medicijnen van vrienden moet gebruiken bij medische problemen. Dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn dat je er niet over nadenkt, maar voor mensen die geen papieren hebben compleet nieuw zijn. En dat, ook al heb je geen geld, je toch naar de huisarts moet gaan en dat er altijd mogelijkheden zijn om geholpen te worden. De huisarts kan de kosten bijvoorbeeld ergens vergoed krijgen.

Tijdens de uitzending konden mensen ook inbellen. Een man belde met de vraag hoe het zat met de politie als je naar een dokter zou gaan. Wat nou als je naar de huisarts gaat en die geeft door aan de politie dat je daar zit terwijl je geen papieren hebt? Gelukkig kon ik deze meneer geruststellen. En uitleggen dat het medisch beroepsgeheim in Nederland heel strikt gehanteerd wordt en dat een zorgverlener zonder toestemming van een patiënt nooit informatie aan wie dan ook mag doorgeven.

Ik vind het heel schrijnend om in ons werk keer op keer de angst voor de politie mee te maken van mensen zonder verblijfspapieren. En al helemaal als zij daarom geen medische hulp zoeken op het moment dat zij dat wel nodig hebben. Tegelijk ben ik enorm dankbaar dat ik hen tijdens de voorlichtingen die ik geef, kan vertellen dat zij altijd recht op medische zorg hebben. Zelfs al hebben zij geen papieren of geld. Voice of Naija , dank jullie wel voor de kans om deze informatie met jullie kijkers te kunnen delen!

De uitzending is hier terug te zien.

Carola Leering, Outreach medewerker zorgrecht