Onze cultuurcoaches zijn geslaagd voor de training 'Sleutelpersonen gezondheid statushouders’ van Expertisecentrum Pharos. De vrijwilligers vervullen een cruciale rol binnen de Zorgcafés van Dokters van de Wereld, waarvoor ze nu nog beter zijn toegerust. 

Tijdens het Zorgcafé worden nieuwkomers met gezondheidsklachten door onze vrijwillige zorgprofessionals op weg geholpen in het complexe Nederlandse zorgsysteem. Sinds onze vrijwillige zorgprofessionals optrekken in duo’s met een cultuurcoach is de drempel voor nieuwkomers nog lager om met vragen te komen. Cultuurcoaches slaan namelijk een brug tussen de Nederlandse zorgprofessional en de bezoeker aan het Zorgcafé.

Culturele gevoeligheden 

Cultuurcoaches spreken vaak dezelfde taal als de nieuwkomer en kunnen dus optreden als tolk. Maar dat niet alleen, zij weten waar de culturele gevoeligheden liggen en leggen daarom het eerste contact. Zeker als het om psychische problematiek gaat. Bovendien waren veel cultuurcoaches tot een paar jaar geleden zelf ook nog nieuwkomer. Ze kennen de uitdagingen als je nieuw in Nederland bent. Veel cultuurcoaches werkten in hun land van herkomst vaak in een beroep binnen de medische sector. Ook dat helpt als we spreekuur houden in het Zorgcafé!

Meer informatie 

Op dit moment runt Dokters van de Wereld Zorgcafés in Amsterdam, Arnhem en Nijmegen. Klik hier als je meer wilt weten over onze Zorgcafés.