Momenteel worden vluchtelingen op de Griekse eilanden Lesbos en Chios teruggestuurd naar Turkije. Wat eerder registratiekampen waren op de eilanden, zijn sinds twee weken detentiecentra. Verschillende NGO’s willen niet meewerken aan dit verdrag en zijn vertrokken. Dokters van de Wereld wil kwetsbare mensen niet aan hun lot overlaten. Iedereen heeft immers recht op medische hulp. Dhr. Nikitas Kanakis, voorzitter van Dokters van de Wereld Griekenland, legt in onderstaande brief uit waarop onze keuze gebaseerd is.
Beste allemaal,
Afgelopen dagen is er een nieuwe situatie ontstaan vanwege het verdrag dat de EU en Turkije hebben gesloten. Een verdrag waar wij het absoluut niet mee eens zijn, omdat de rechten van vluchtelingen in dit verdrag niet zijn beschermd. Het resultaat van het verdrag is de plotselinge verandering van de ‘hot spots’ (registratiecentra) in detentiecentra, tegen de wil van de Griekse regering in. Deze verandering heeft ons voor een groot dilemma gesteld. Moeten we onze principes volgen en ons onmiddellijk terugtrekken omdat we niet mee willen werken aan dit verdrag? Of moeten we blijven en hulp bieden op grond van ons mandaat: zorg toegankelijk maken voor kwetsbare groepen. En als we ons terugtrekken, wie straffen we dan uiteindelijk? Wat gebeurt er dan met al die duizenden vluchtelingen die plotseling worden uitgesloten van zorg? Wie vecht er tegen de schending van mensenrechten als Dokters van de Wereld zich terugtrekt?
Neem van mij aan dat onze beslissing niet makkelijk was. Maar het zien van zoveel pijn, wanhoop en verdriet bij mensen die ons zien als hun laatste redding, drukte een zware stempel op onze keuze. We hebben unaniem besloten om een ander pad te bewandelen. In plaats van weg te gaan of niet van ons te laten horen, zullen we het pad bewandelen dat het best aansluit bij onze diepste overtuigingen van de laatste dertig jaar: het blijven steunen van kwetsbare mensen en vechten voor de rechten van hen die nu hulpeloos zijn, vanwege het verdrag dat de EU en Turkije onlangs gesloten hebben.
We hebben publiekelijk duidelijk gemaakt dat we het zeer oneens zijn met de nieuwe situatie in de detentiecentra. We hebben dan ook besloten om ons werk voort te zetten op een andere manier. Een manier die is geaccepteerd door de overheid. We zullen enkel medische hulpverlening bieden aan hen die geen andere mogelijkheden hebben. We zullen dit doen onder onze eigen voorwaarden. Aanvullend als onderdeel van ons mandaat, rapporteren we elke vorm van geweld en schending van mensenrechten en getuigen we hier publiekelijk tegen. Tot slot accepteren we geen enkele interventie in ons werk door autoriteiten. In deze vluchtelingencrisis, die niet alleen Griekenland aangaat maar heel Europa, beseffen we dat ons werk (dat zich in de frontlinie van de crisis afspeelt) ons gehele netwerk representeert. In de ogen van veel kwetsbare mensen staat ons logo symbool voor hun rechten en waardigheid.
Nikitas Kanakis