Dokters van de Wereld is deelnemer geworden van Giro555 voor de actie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Met de middelen van Giro555 kunnen we onze medische noodhulp flink uitbreiden.

Noodhulp in Syrië

Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. Dokters van de Wereld was al actief in Noordwest-Syrië en kwam direct in actie voor de miljoenen slachtoffers van de aardbevingen. De schade is enorm: miljoenen mensen in meerdere provincies in Turkije en Syrië zijn getroffen. Vier maanden later is de hulpverlening nog steeds in volle gang. Nu Dokters van de Wereld onderdeel geworden is van Giro555 kunnen wij onze hulpverlening nog verder uitbreiden.

In Noordwest-Syrië was Dokters van de Wereld al actief voor de aardbevingen. We hebben acht  klinieken voor eerstelijnsgezondheidszorg en twee mobiele medische teams in West-Aleppo en Idlib. Op sommige plekken zijn wij als enige organisatie actief. Mensen kunnen bij ons terecht voor eerstelijnsgezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheidzorg en geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Veel mensen die wij in deze gebieden helpen, zijn ontheemd door de burgeroorlog die al jaren in Syrië woedt. Dokters van de Wereld koopt medicijnen die we via onze klinieken en medische teams verstrekken.

Mobiele teams in Turkije

In Turkije heeft Dokters van de Wereld ervaren mobiele medische teams operationeel. Elk team bestaat onder meer uit een arts, een verloskundige, een klinisch psycholoog, een maatschappelijk werker en een verpleegkundige. Zij bieden medische noodhulp. Ook bieden we veilige ruimtes, waar vooral vrouwen en kinderen kunnen douchen, hygiëneproducten ontvangen en groeps- en individuele counseling krijgen. Via een mobiele keuken delen we eten uit. Dokters van de Wereld is erkend door het Turkse ministerie van volksgezondheid als een toonaangevende gezondheids-ngo in de provincie Hatay. We coördineren de noodhulp van alle ngo’s in het gebied en zijn bevoegd om gezondheidszorg te verlenen en medicijnen te verstrekken.

Dit is de tweede keer dat Dokters van de Wereld deelnemer is van Giro555. Ook bij de actie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne was Dokters van de Wereld deelnemer van Giro555 vanwege onze aanwezigheid in Oekraïne en medische expertise.