Medecins du Monde, het Europese netwerk van Dokters van de Wereld, heeft afgelopen week een nieuwe aanklacht ingediend tegen de farmaceut Gilead. De aanklacht is gericht op het patent van hun geneesmiddel Sofosbuvir. Dit is een medicijn tegen Hepatitis C.
Maar liefst 10 delegaties van Dokters van de Wereld werken hierin samen met Artsen zonder Grenzen (uit 13 landen) en 7 andere organisaties. De rechtszaak wordt in najaar 2018 gehouden. In geval van succes kan de beschikbaarheid van betaalbare generieke versies van Sofosbuvir versneld worden.
Exhorbitant hoge prijs
Wereldwijd sterven jaarlijks zo’n 350.000 mensen aan de gevolgen van een Hepatitis C besmetting. Het middel Sofosbuvir is een zogenaamd ‘direct antiviraal middel’ en is sinds 2014 onderdeel van de meeste Hepatitis C behandelingen. Dit betekende een aanzienlijke stijging van het genezingspercentage met beduidend minder bijwerkingen, vergeleken met de middelen vóór die tijd. De prijs van Sofosbuvir is echter ook aanzienlijk. In Nederland is de prijs van de benodigde 12-weken behandeling maar liefst 52.000 euro per persoon, hetgeen niet in verhouding staat tot de werkelijke kosten.
Een stevige vuist
Het is voor het eerst dat een brede groep van ngo’s via een rechtszaak de patentering aanvecht voor medicatie die wereldwijd, en dus ook in Europa, gebruikt wordt. De eerste aanklacht tegen het Sofosbuvir-patent werd in oktober 2016 door Medecins du Monde Frankrijk in een openbare hoorzitting in het European Patent Office (EPO) in München gehouden. Hierin werd bepaald dat onderdelen van het patent niet aan de vereiste criteria voldeden. ‘De aanklacht in 2016 was de eerste waarin het ‘maatschappelijk middenveld’ in Europa een patent op een medicijn aanvocht. We hebben aangetoond dat we met succes de gebreken in het patent-systeem aan de kaak kunnen stellen’, stelt dr. Francoise Sivignon, President van Dokters van de Wereld Frankrijk.
‘Het is van groot belang dat de farmaceutische industrie erop wordt gewezen dat niet ‘zomaar’ deze exorbitant hoge prijzen gevraagd mogen worden. Dit staat niet in verhouding tot de werkelijke kosten. En nu blijkt ook hun patent formeel niet te kloppen.’ stelt Arianne de Jong, directeur van Dokters van de Wereld Nederland. ‘Als Dokters van de Wereld netwerk kunnen we een stevige vuist maken. Zeker in samenwerking met andere organisaties. We bereiden ons voor om in het komend jaar verder campagne te voeren en resultaat te behalen.’