PERSBERICHT
Dokters van de Wereld is geschokt door de dood van de 17-jarige Obaida, die op maandag 17 mei werd gedood door Israëlische troepen in het vluchtelingenkamp Al-Arroub. Obaida werd als jonge tiener twee keer gevangengezet door het Israëlische leger en door hulpverleners van ons project ‘Kinderen en detentie’ begeleid en verzorgd. Naar aanleiding van deze en andere recente gebeurtenissen roept Dokters van de Wereld de internationale gemeenschap op om in te grijpen zodat beide partijen het internationaal humanitair recht respecteren en burgers beschermen.
Dokters van de Wereld is sinds 2006 actief in de bezette Palestijnse gebieden. De dood van Obaida komt als een schok. “Dit is vreselijk nieuws. Wij leven mee met familie en vrienden van Obaida en andere slachtoffers”, aldus Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. De recente toename van geweld in het bezette Palestijnse gebied en Israël heeft al veel burgerlevens, inclusief kinderen, gekost. Sinds 10 mei zijn in totaal 213 Palestijnen omgekomen in de Gazastrook, onder wie 61 kinderen. 1442 Palestijnen zijn gewond geraakt en meer dan 40.000 inwoners van Gaza hebben hun huizen verlaten om hun toevlucht te zoeken in scholen, moskeeën en andere gebouwen die gezien worden als veiliger. 14 Israëliërs, onder wie 2 kinderen, kwamen ook om het leven als gevolg van het raketvuur.
Dokters en burgers geen doelwit
Op 17 mei kwamen twee dokters om het leven bij een bombardement. Dr. Ayman Abu al-Ouf was het hoofd van de interne medische afdeling van het Shifa-ziekenhuis en lid van het Covid-19-managementteam. Ook zijn vrouw, twee kinderen en drie familieleden kwamen om het leven. Dr. Moen al-Aoul werkte vóór zijn pensionering als psychiater voor het ministerie van Volksgezondheid. Dokters van de Wereld veroordeelt de dood van deze twee artsen en hun families, evenals de gerichte aanvallen op gezondheidsfaciliteiten.
“Gezondheidswerkers en burgers mogen nooit doelwit zijn”, stelt Kuipers. “Volgens het internationaal humanitair recht zijn opzettelijke aanvallen op medisch personeel en medische structuren, zoals ziekenhuizen, feitelijk oorlogsmisdaden”.
95 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten en personeel
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in het hele bezette Palestijnse grondgebied 95 aanvallen geregistreerd op gezondheidsfaciliteiten en haar personeel sinds het begin van de Ramadan (73 op de Westelijke Jordaanoever en 22 in de Gazastrook). Personeel is geslagen en gearresteerd, ambulances beschadigd, en gezondheidsvoorzieningen zijn volledig of gedeeltelijk vernield. "Onze teams in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza maken dagelijks geweld en bombardementen mee. Elke dag, elk moment, dezelfde vraag: zullen we vandaag overleven? Desalniettemin doen zij er alles aan om degenen die het hebben overleefd en worden beïnvloed door de traumatische gevolgen van het conflict te blijven helpen”, vertelt Korina Kanistra, algemeen coördinator van Médecins du Monde in Palestina.
Psychologische hulp
Dokters van de Wereld werkt al jaren in Palestina, zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever. Onze teams bieden essentiële psychosociale ondersteuning aan gemeenschappen, ondersteunen gezondheidscentra en ziekenhuizen en staan de autoriteiten bij in de reactie op de Covid-19-pandemie. Médecins du Monde Zwitserland werkt al twee jaar samen met de lokale organisatie SAWA, die via een gratis hulplijn ondersteuning biedt in geval van psychische nood. De afgelopen tien dagen zijn de hulpverzoeken sterk toegenomen "Ik zit in mijn laatste jaar van de middelbare school, ik ben bang, mijn ziel is moe, ik ben bang voor alles om me heen me. Ik zit in mijn woonkamer; elk moment kan een bom me raken. Ik heb je hulp nodig, vertel me dat ik zal blijven leven en afstuderen", aldus een 17-jarige meisje dat onze hulplijn belde.
Voor vragen kunt u bellen met 020-765 38 00