Dokters van de Wereld maakt zich grote zorgen om de recente ebola-uitbraak in Congo (DRC). De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen en de ziekte blijft zich maar verspreiden. Vorig jaar heeft het ministerie van Volksgezondheid al gemeld dat de ziekte en de gevolgen exponentieel toenamen. Er zijn nu 2.522 gevallen van ebola - 2.428 bevestigde en 94 waarschijnlijke - en 1.698 sterfgevallen als gevolg van de uitbraak.
In Butembo en Katwa, twee belangrijke epicentra van de uitbraak, zijn teams van Dokters van de Wereld aanwezig. Met speciale hulpkits ondersteunen onze teams de nationale gezondheidsteams bij het opsporen en beheersen van de ziekte. Daarnaast trainen we gezondheidspersoneel zodat ze hun werk kunnen doen zonder hun eigen leven of dat van anderen te riskeren. Ook bieden we (trainingen in) psychosociale ondersteuning aan, zodat het stigma wat er vaak is, verkleind wordt.
De effecten van Ebola gaan verder dan de sterfgevallen of mensen die ziek worden. Het gezondheidsstelsel zelf wordt ook verzwakt. De bevolking, die al weinig vertrouwen hierin heeft, gaat niet meer naar een arts of ziekenhuis uit angst voor besmetting of om verkeerd te worden gediagnosticeerd. Daarom gaan onze teams in plaats van naar een ziekenhuis, naar gebieden waar de epidemie zich concentreert.
Naast de problemen door de uitbraak zelf is ook de geografische ligging van de DRC niet gunstig. Het land heeft negen grenzen, sommige zeer breed en vrij poreus. Tot dusverre was de epidemie geconcentreerd op verschillende locaties in de provincie Noord-Kivu, in Butembo en Mabalako. Men vreest dat deze zich zal verspreiden naar andere regio's en buurlanden. "Het grootste gevaar van de epidemie ligt dichtbij buurlanden zoals Oeganda, waar al sprake is van ebola of Rwanda," zegt Ricardo Angora, coördinator van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning in de Democratische Republiek Congo van Dokters van de Wereld.
Hier komt bij dat we in een conflictgebied werken. Toegang tot gezondheidscentra door de bevolking, noodteams, ngo's en internationale organisaties wordt gecontroleerd door verschillende strijdende partijen", onderhoudt González.
Dokters van de Wereld werkt al jaren aan het bestrijden van Ebola.
Ebola is een virus die gepaard gaat met hevige bloedingen en koorts die 25% tot 90% van de geïnfecteerden doodt. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in 1976 en veroorzaakte veel epidemieën, voornamelijk in afgelegen dorpen in Midden- en West-Afrika.