Steeds meer mensen kunnen de tandarts niet betalen. De gevolgen voor de gezondheid kunnen dramatisch zijn. Sinds 2007 is mondzorg voor eigen rekening. Dokters van de Wereld vindt dat de tandarts terug in het basispakket moet en opende een petitie. FNV ondersteunt deze oproep. Daarom tekende FNV-voorzitter Tuur Elzinga de petitie op maandag 17 oktober, Wereldarmoededag.

Vóór de huidige inflatie gaven al 1,5 miljoen Nederlanders aan de tandarts te mijden vanwege de kosten. Elzinga: ‘Onze leden voelen de inflatie hard in de portemonnee. Uit recent FNV-onderzoek zien we dat één op de drie van onze leden aan het eind van de maand geld tekortkomt. Dat leidt tot ingrijpende keuzes zoals maaltijden overslaan, het uitstellen van het krijgen van kinderen, maar ook het ontwijken van zorg. Bijna 18 procent van onze 28.000 ondervraagde slaan dokters- en tandartsbezoeken over vanwege de kosten. Dit zou niet moeten mogen gebeuren in een rijk land als het onze.’

Druppel op een gloeiend plaat

Dokters van de Wereld rijdt met een mobiele tandartspraktijk door het land, waarbij een vrijwillige tandarts noodbehandelingen uitvoert. Verder zoekt de organisatie overal in het land tandartsenpraktijken die gratis mondzorg willen verlenen. "Ook zijn er gemeenten die noodfondsen hebben ingericht om mensen met gebitsproblemen te helpen. Maar ondanks alle goede bedoelingen zijn al deze initiatieven tezamen een druppel op een gloeiende plaat", zegt Jasper Kuipers, directeur Dokters van de Wereld. "Dit probleem moeten we collectief oplossen."

Onnodig veel leed

Volgens Kuipers is het een fabel dat het te duur is om mondzorg op te nemen in het basispakket: "Het RadboudUMC becijferde dat alleen al de economische gevolgschade van het huidige beleid duurder is. Denk aan al die mensen die zich ziek moeten melden vanwege ernstige kiespijn. Het huidige beleid is dus onderaan de streep penny wise pound foolish. Bovendien veroorzaakt het onnodig veel leed." Elzinga: "Als je vandaag het vullen van een gaatje niet kunt betalen, heb je een groot probleem als dat gaatje een ontsteking wordt. Een wortelkanaalbehandeling is vele malen duurder. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die constant kampen met kiespijn en daardoor niet meer kunnen functioneren. Dat moeten we als samenleving niet willen."

Mondzorg-petitie

De mondzorg-petitie van de Dokters van de Wereld is inmiddels door méér dan 170.000 mensen getekend. Wil je ook dat mondzorg terug in het basispakket komt, teken dan ook deze petitie.