Onze Mondzorgkaravaan stond dinsdag 12 juli in Tilburg. Dertien mensen kregen een gratis noodbehandeling van onze vrijwilliger, tandarts Xander Meijs. Verder hielden we twee drukbezochte poetsvoorlichtingen. De voorlichting in de middag was voor ouders samen met hun kinderen.

De patiënten werden aangeleverd door de Quiet Community Tilburg, een stichting die stille armoede bespreekbaar wil maken. Voor alle mensen die vandaag een noodbehandeling krijgen, is een bezoek aan de tandarts te duur. Dat geldt inmiddels voor meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland. Zij mijden de tandarts vanwege de kosten. Door de torenhoge inflatie zal dit aantal groeien. De overheid moet met een landelijke oplossing komen. Dokters van de Wereld pleit bijvoorbeeld al geruime tijd om mondzorg terug in het basispakket stoppen. Vind jij dat ook een goed idee? Teken dan onze petitie.

Poetsvoorlichting voor ouders en kinderen

Zoals gezegd gaan veel mensen niet meer naar de tandarts vanwege de kosten. Veel van hen realiseren zich niet dat mondzorg voor hun kinderen wél wordt vergoed. Hierdoor groeit er een hele generatie op die nog nooit bij de tandarts of mondhygiënist is geweest. Veel kinderen weten niet goed hoe ze hun tanden moeten poetsen en hebben vaak al op jonge leeftijd een zeer slecht gebit. Daarom gaven we ook in Tilburg een uitgebreide poetsvoorlichting aan ouders en hun kinderen, die druk werd bezocht.

Intentieverklaring

Alle mensen die een noodbehandeling van Xander hebben gehad, krijgen vervolgbehandelingen van vrijwillige tandartsen en mondhygiënisten in Tilburg. Inmiddels hebben meer dan tien tandartsen zich aangesloten bij het Friendly Network. Samen met de Quiet Community, de gemeente Tilburg, Steunstichting De Vonk en Dokters van de Wereld tekenden zij een intentieverklaring waarin iedereen zich committeert aan een jaar lang gratis basale mondzorg voor mensen in armoede.

Ook vrijwilliger worden?

Ben jij een professional in de mondzorg? Dan kunnen we jouw hulp gebruiken! Check onze vacatures of stuur een mail naar mondzorg@doktersvandewereld.org.

Foto: Alessandra Mignardi