Het is een uitzonderlijk drukke tijd voor de hulpverleners van Dokters van de Wereld. Alle reguliere zorg gaat natuurlijk gewoon door, terwijl er door de coronacrisis veel werk bij komt en tegelijkertijd menskracht wegvalt. Flink doorwerken en improviseren dus. Aan inzet van ons team ontbreekt het in ieder geval niet. Heel mooi en bijzonder om te zien hoe ze zich met hart en ziel inzetten voor onze kwetsbare medemensen en alles draaiende weten te houden en zelfs nieuwe projecten opstarten.
Annette Hoogerbrugge, programmamanager Zorgrecht laat weten dat er alles aan wordt gedaan om de zorg in stand te houden, maar dat het team dagelijks geconfronteerd wordt met gaten die er vallen. “Heel regelmatig worden we gebeld met echt forse problemen in de toegang tot zorg. Zo is bijvoorbeeld de tandzorg bij de Kruispost helemaal gestopt en lopen de wachtlijsten bij Equator op. In Den Haag zijn huisartsen onbereikbaar, zodat uiteindelijk mensen vanuit Den Haag naar de Kruispost in Amsterdam kwamen.” Wat ook grote zorgen baart zijn de vele ongewenste zwangerschappen, met name onder Eritrese vrouwen. Ondanks alle drukte is er contact geweest met een Eritrese verloskundige die gaat helpen met voorlichting geven. We hopen daar snel mee te starten en dan deze vrouwen van anticonceptie te kunnen voorzien.
Lichtpuntjes
De vele lichtpuntjes zijn onze vrijwilligers die ontzettend belangrijk werk doen met veel toewijding. Zo zijn de twee coassistenten die sinds enkele weken meerijden met de Zorgbus en voorlichting geven over het coronavirus zo enthousiast over hun werk en collega’s dat ze hebben gevraagd of ze mogen blijven. Heel fijn natuurlijk!
Het doorverwijzen van mensen met coronaverschijnselen naar de GGD is een hele klus en vraagt om veel persoonlijke begeleiding. Iets wat erg moeilijk is, maar gelukkig hebben we Lisette Smit (medewerker Zorgrecht) bereid gevonden hier een steentje aan bij te dragen. Ook worden we gelukkig bijgestaan door creatieve dokters die heel goed meedenken, meewerken en eigen netwerken aanboren.
Online psychologische hulp
Ondertussen gaat het opstarten van het nieuwe, online psychologische project ook door. Dat gaat best goed en verloopt voorspoedig. Er zijn trainingen gedaan en vier nieuwe mensen aangenomen die op dit moment worden ingewerkt om online en telefonisch psychologische consulten te geven. Dit alles gebeurt op afstand, wat op zich al een hele prestatie is. “Martha Tijema van het Zorgrechtteam speelt daar een grote rol in en daar zijn we erg dankbaar voor”, laat Annette weten. “De behoefte aan deze psychische zorg is onverminderd groot. Een uitdaging, vooral in deze tijd. Een aantal ernstig getraumatiseerde mensen wil liever een psycholoog face to face zien. Daar zijn we een oplossing voor aan het bedenken. Utrecht en Eindhoven hebben aangegeven dat zij ook heel graag gebruik willen maken van onze psychische zorg op afstand. Dus nog even en we hebben landelijke dekking!”
Zorgcafé
Ook de mensen die gebruik maken van het Zorgcafé zien onze zorgverleners liever op locatie dan dat ze ons bellen. Daarom nemen onze cultuurcoaches zelf contact op met de mensen die bij hen bekend zijn en ondersteunen en vertalen voor hen bij telefoongesprekken met de huisarts. Zowel Boost in Amsterdam als Gezellig in Nijmegen, de twee locaties van de Zorgcafés, organiseren op dit moment alles online. Het Zorgcafé sluit daarbij aan. Volgende week geven twee medische vrijwilligers via de Boost-community online voorlichting over Corona in drie verschillende talen. De teams hebben zelfs een kort filmpje gemaakt om de consulten en andere initiatieven onder de aandacht te brengen, omdat sprekende gezichten de doelgroep wellicht meer aanspreekt dan een geschreven tekst.