Nederlandse artsen vragen gezamenlijk aandacht voor de medisch humanitaire ramp die zich voltrekt in Gaza. De situatie is daar zo zorgelijk dat artsen in Nederland oproepen om in actie te komen. Zij organiseren daarom tussen 7 en 17 maart een solidariteitsweek met als doel maatschappij en politiek te mobiliseren om medische zorg in Gaza mogelijk te maken. Tijdens deze actieweek roepen zij op te doneren aan medische hulporganisaties die actief zijn in Gaza, waaronder Dokters van de Wereld.

Humanitaire catastrofe

Het aanhoudende geweld in Gaza heeft de afgelopen vijf maanden geleid tot de dood van meer dan 30.000 burgers, waaronder meer dan 13.000 kinderen. Er zijn meer dan 70.000 gewonden en ruim 7.000 mensen vermist. Ziekenhuizen en andere opvanglocaties voor gewonden zijn gebombardeerd, waardoor meer dan 300 artsen omkwamen.

De inwoners van Gaza hebben gebrek aan alles: water, voedsel, brandstof en elektriciteit. Mensen drinken vervuild water en eten één maaltijd per dag. De infrastructuur is ingestort, met name het gezondheidssysteem en de drinkwatervoorziening. De meeste ziekenhuizen zijn niet meer functioneel en scholen en huizen zijn vernietigd. Op dit moment zijn 1,9 miljoen mensen ontheemd. Door het enorme aantal gewonden en ontheemden en de zeer beperkte toegang van hulpgoederen kampen hulpverleners met een ernstig tekort aan medicijnen en medische apparatuur. Vanwege het gebrek aan sanitaire voorzieningen grijpen epidemieën om zich heen en bestaat de kans dat nog veel meer mensen de komende maanden komen te overlijden.

Geen zorg onder bommen

Mensen in Gaza hebben net als iedereen in de wereld recht op toegang tot medische zorg, maar onder bommen kan geen zorg worden geleverd. Artsen in Nederland roepen daarom op tot:

  1. Een onmiddellijk staakt-het-vuren om medisch-humanitaire noodhulp in Gaza te kunnen leveren
  2. Preventieve zorg aan de ontheemden om uitbraak van infectieziekten te voorkomen.
  3. Maximale toegang voor medisch-humanitaire hulp in alle delen van Gaza.
  4. Hulp voor wederopbouw van de medische zorg structuur bij een permanent bestand

Deze solidariteitsweek is een gezamenlijk initiatief van artsen en medische beroepskoepels in Nederland en wordt ondersteund door Dokters van de Wereld, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis.

Noodhulp

Geef  voor  Gaza

Sinds de escalatie van het conflict is onze hulpverlening zwaar getroffen. Ondanks de verschrikkelijke situatie verleent ons team er nog altijd hulp. Ook sturen wij medische apparatuur naar Gaza, waar een schreeuwend tekort aan is. Daar kan jij bij helpen!