Al jaren voert Dokters van de Wereld actie om mondzorg terug te krijgen in het basispakket. En met succes: inmiddels erkennen alle politieke partijen dat mondzorgarmoede een groot probleem is. Sinds de verkiezingen is er zelfs een Kamermeerderheid voor mondzorg in het basispakket. Wij zijn dan ook teleurgesteld dat mondzorg nergens wordt genoemd in het hoofdlijnenakkoord.

Hoofdlijnenakkoord

'Nu een Kamermeerderheid vóór mondzorg in het basispakket is en er een akkoord is, ligt de oplossing binnen handbereik’, stelt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. 'Wij willen op zijn minst de tweejaarlijkse tandartscontrole terug in het basispakket.'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat er het aantal mensen dat de tandarts mijdt toeneemt. In de reactie van de minister van VWS op ons zwartboek, die na het aanstaande zomerreces door de Tweede Kamer wordt besproken, erkent het ministerie dat een groeiend aantal mensen in Nederland niet genoeg geld heeft om naar de tandarts te gaan. Het ministerie stelt echter ook dat het opnemen van mondzorg in het basispakket neerkomt op een "maatregel met grote financiële gevolgen".

Uitgestelde mondzorg duurder

Dokters van de Wereld pleit juist voor deze investering, omdat de zorgkosten van uitgestelde mondzorg op de lange termijn namelijk veel duurder uitvallen. Daarnaast is berekend dat de kosten door arbeidsuitval van mensen die niet meer kunnen functioneren vanwege mondproblematiek, naast de pijn en isolatie die zij ervaren, nog veel hoger uitvallen. Elke medicus erkent dat goede mondgezondheid essentieel onderdeel is van de algehele gezondheid en daarom zonder financiële barrières voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daar staan wij voor.

En met ons veel mensen: meer dan 14.000 mensen onze petitie 'Mondzorg terug in het basispakket' ondertekend. Wanneer het nieuwe kabinet geïnstalleerd is zullen we onze petitie aanbieden aan de minister van Volksgezondheid.

Groeiend mondzorgprobleem in Nederland

Het aantal mensen in Nederland dat kampt met achterstallige mondzorg neemt al jaren toe. Dokters van de Wereld biedt noodhulp aan mensen die de tandarts niet kunnen betalen en heeft een netwerk van tandartsen die kosteloos behandelingen uitvoeren. Maar onze hulp blijft een druppel op een gloeiende plaat. Daarom begonnen wij een petitie om mondzorg terug te brengen in het basispakket. Die petitie is inmiddels al meer dan 288.000 keer ondertekend. Laat jij ook je stem horen?

Teken de petitie