Net terug uit Sierra Leone kijkt ons chirurgisch team terug op een zeer succesvolle missie. Nicole Faithfull, programmacoördinator van Operatie Glimlach bij Dokters van de Wereld, is enthousiast: “We hebben in totaal 34 patiënten kunnen opereren. En nog belangrijker: we hebben veel training on the job gegeven op basis van de behoeften die de lokale staf heeft.”

Het Masanga hospital in Sierra Leone wordt gerund door drie Nederlandse tropenartsen. Zij krijgen ondersteuning van ongeveer 40 lokale medewerkers, onder wie zeven Community Health Officers (CHOs), zorgverleners die basis artsentaken uitvoeren. Vijf CHOs volgen een speciaal chirurgisch trainingsprogramma. Amarah Conteh heeft deze training al afgerond en kan nu enkele operaties zelf uitvoeren. Voor het overige is het ziekenhuis, met enkele honderden patiënten per jaar, nu nog aangewezen op de Nederlandse tropenartsen, die ook de opleiding en het management verzorgen.

Duurzaamheid

Nicole Faithfull: “We gaan steeds duurzamer te werk, door zoveel mogelijk lokale medewerkers op te leiden en van kennis te voorzien. Dit is ook de lokale wens. Ik vond het dan ook enorm mooi om te zien dat ons team hier heel goed op inspeelde en de rol als trainer en supervisor direct oppakte”. Op de eerste operatiedag, direct na de presentatie, stond één van de chirurgen op OK met lokale CHOs een jongetje van negen te opereren. Een zeer schrijnend verhaal. Hij was uit een mangoboom gevallen en was daarna naar een traditional healer gegaan. Dat is hier gebruikelijker dan een bezoek aan een ziekenhuis. De verwonding, waarschijnlijk een gebroken arm, was door de medicijnman behandeld met hete bananenbladeren op de huid en ingepakt met modderachtige plakkaten, lappen stof en een houten plankje als spalk. Met als gevolg dat de arm van het jongetje helemaal was afgestorven en geamputeerd moest worden. “Onze chirurg trad in deze heftige casus samen op met een lokale CHO om de patiënt succesvol te opereren”.

In totaal heeft het team samen met de lokale artsen 37 operaties uitgevoerd bij 34 patiënten. In zes gevallen betrof dat een schisis (hazenlip). Nog eens drie patiënten met schisis zijn gescreend, maar konden geen operatie ondergaan omdat zij te klein waren of hun gezondheid niet optimaal was. Wel hebben zij adequate zorg gekregen en kunnen hopelijk bij een volgende missie alsnog geopereerd worden.

Zwaar ondervoed

Het team is ontzettend opgelucht en trots dat de operatie van Sallay een succes is.

Het team is ontzettend opgelucht en trots dat de operatie van Sallay een succes is.

Andere patiënten werden geopereerd aan de gevolgen van brandwonden, hoofdwonden en andere heftige zaken. Maar het grootste succesverhaal is toch wel Sallay. Dit meisje van ongeveer anderhalf jaar oud kreeg toen zij enkele maanden oud was een schoonmaakmiddel binnen. Door de chemische verbranding kon zij haar mond nauwelijks nog openen en werd rijst korrel voor korrel gevoed. Zij was ernstig ondervoed en woog nog maar 4,5 kilo. Met de operatie is haar mond breder gemaakt, waardoor zij nu weer in staat is om te eten.

Nicole: “Ik ben zo blij dat we die operatie hebben mogen doen. De anesthesie voor dit kindje was heel ingewikkeld omdat zij zo zwak was. Ze hebben haar eerst zo lang mogelijk laten aansterken met een sonde en er vond continu overleg plaats, zelfs met artsen in Nederland. Uiteindelijk is zij op de laatste dag van de missie geopereerd. Wij waren allemaal zo opgelucht dat we haar succesvol hebben kunnen helpen!”

Deze mooie succesverhalen maken dat iedereen de missie in Sierra Leone positief evalueert en de samenwerking graag voort wil zetten. Aansluiten bij de lokale vraag en lokale behoeftes, is essentieel. Daar gaan we voor!

34 patiënten geholpen
37 totale operaties
20 patiënten jonger dan 18