PERSBERICHT 

Afschalen extra opvang voor daklozen risico voor volksgezondheid

In meerdere steden in ons land, waaronder Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, belanden op dit moment daklozen op straat, die eerder vanwege de corona-crisis nog in aanmerking kwamen voor opvang. In Amsterdam en Den Haag zijn, ondanks de ‘anderhalve metersamenleving’, de afgelopen week meer groepjes daklozen ’s nachts op straat gesignaleerd. Straatdokters en Dokters van de Wereld hebben kabinet en kamer in een brandbrief laten weten dat het afschalen van extra opvang voor daklozen een risico is voor de volksgezondheid.

De afgelopen maanden betaalde het Rijk voor de opvang van alle daklozen, met en zonder papieren. Dat was terecht en verstandig, en blijft ook in deze fase van de pandemie noodzakelijk. Daklozen zijn alleen dankzij de extra voorzieningen in staat geweest om in enige mate te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Het ministerie van VWS richt zich echter sinds 18 mei “op het afbouwen en ombouwen van de noodopvang”. Dit leidt nu al tot meer en meer daklozen op straat.

Janine Wildschut, Directeur a.i. van Dokters van de Wereld: “Wij vinden het niet humaan en medisch onverstandig om een significant aantal daklozen de komende maanden voorzieningen als stromend water, zeep, een douche en een wasmachine te ontzeggen. Dit is niet alleen vanwege vatbaarheid en verspreiding, maar ook omdat de traceerbaarheid en isolatie van eventuele gevallen van Covid-19 vele malen complexer is op het moment dat mensen op straat verblijven.”

Nu het Rijk alleen financieel bijdraagt aan RIVM-goedgekeurde opvang voor mensen met de juiste papieren gaan gemeentes hun eigen weg. In Amsterdam sliepen deze week daklozen op straat, omdat voor de noodopvang geen nieuwe intakes worden gedaan. Amsterdam bouwt de komende tijd af. In Den Haag is al een groot deel afgebouwd en werden deze week al groepjes ‘straatslapers’ onder bruggen waargenomen. Minimaal veertig personen belanden daar op straat, met alle gevolgen voor hen, en voor anderen.

Igor van Laere, Coördinator Nationale Straatdokters Groep: “Igor van Laere, voorzitter van de Nederlandse Straatdokters Groep: “Dakloosheid is een chronische sociaal medische crisis. We zien nu door Corona maatregelen met extra opvang en aparte kamers dat het rust brengt, bij iedereen. Mensen zijn in beeld, raken toegankelijker en het verkleint de kans op onnodige ziekten en infecties. Dat is medisch verantwoord handelen. Met of zonder Corona, dit willen we altijd”.

In de huidige ‘anderhalve meter samenleving’ kunnen vragen als ‘rechthebbendheid’ of kosten geen afweging zijn voor opvang. Het Kabinet stelde miljardensteun beschikbaar aan werknemers en grote en kleine bedrijven. De kosten van opvang voor iedereen de komende tijd blijven garanderen, zodat gemeentes opvang aan iedereen kunnen blijven bieden, vallen daarbij in het niet.