Zaterdag 22 september was de Damloop by night in Zaandam. Ook Dokters van de Wereld deed mee. 42 sportievelingen haalden samen ruim 12.000 euro op voor Operatie Glimlach.

Het is pas september, einde nazomer, maar toch is het koud en nat. Regen blijft maar stromen. Het Dam tot Dam Park, the place to be waar alle deelnemers en supporters van de Damloop by night samenkomen, heeft wel iets weg van een doorweekt festivalterrein. Het lijkt alleen niemand te deren. Onder natte tentzeilen komt iedereen bij elkaar, nog even een gezellige peptalk voor het startsein. Ook bij onze Dokters van de Wereld stand is het druk. Het is 19.00 uur. Alle lopers staan dicht tegen elkaar gepakt te luisteren naar de speech van Arianne de Jong, directeur van Dokters van de Wereld. Motiveren woorden klinken en ook een uiting van dankbaarheid, naar alle teams die maanden lang hebben getraind en sponsors hebben gezocht om deze run tot een succes te maken. Een van deze teams is tesa Western Europe uit Amsterdam. Ze zijn met z’n dertienen en hebben ons voor maar liefst 10.000 euro gesteund. “Ik vind het echt leuk dat we dit doen,” zegt Elena. Ze werkt sinds kort bij tesa. “Ik vind het fijn om mensen te helpen en om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Dat ik samen met collega’s op een sportieve manier iets kan bijdragen aan een Operatie Glimlach missie, is top.”

Vrolijke lichtjes en blije renners

Rond kwart voor acht vertrekt iedereen richting startvak. De route slingert 8 km door het traditionele Dam tot Damloop-parcours. Het is druk en iedereen zoekt een plekje. Intussen is het donker geworden en de lopers worden aangemoedigd door een zwerm supporters, die zich heeft uitgedost met neonlichtjes. Ook de straten zijn kleurig verlicht en zelfs enkele deelnemers hebben zich versierd met iets wat nog het meest lijkt op een slinger kerstlampjes. Dat is het leuke aan rennen in het donker, die lichtjes! Een klein half uur later bereiken de eerste renners de finish in de Peperstraat. “Het was echt heerlijk, rennen in de regen. Lekker fris. En ook nog gezellig, zo samen met collega’s,” zegt Niels de Heij, communicatiemanager bij Dokters van de Wereld. Met 38 minuten heeft hij een goede tijd neergezet. Rond 21.00 uur is iedereen binnen. Blij en voldaan.

Van alle goede doelen die meededen zijn we met onze teams geëindigd op plaats twee en drie. Sommige lopers kwamen van ver. Zoals Taylan uit Tilburg. Hij is donateur van Dokters van de Wereld en speciaal voor deze run reisde hij af vanuit Brabant. Maar het was de moeite waard, vertelt hij enthousiast. “Het voelde zó goed om dit te doen! Mijn vrienden zijn nu aan het stappen, maar ik heb iets goeds gedaan. Zowel voor mezelf als voor een goed doel. Dat ik vanavond heb bijgedragen aan een betere toekomst voor een kind aan de andere kant van de wereld, vind ik geweldig.”