Hij was pas drie weken in het land toen de oorlog uitbrak. Bashar Kailani, veldcoördinator van Dokters van de Wereld in Oekraïne, stond ineens voor enorme, onverwachte uitdagingen te midden van het oorlogsgeweld. “De straaljagers vlogen recht boven ons hoofd.”
Bashar, voordat je naar Oekraïne kwam, werkte je voor Dokters van de Wereld in Syrië. Heeft die ervaring je geholpen?
“In Syrië heb ik veel bedreigende situaties meegemaakt. Daar leer je mee omgaan. Toen de situatie in Oekraïne escaleerde, raakte ik niet paniek. Ik reageerde veel rustiger. Dat heeft me enorm geholpen bij de evacuatie uit Oost-Oekraïne; we moesten echt vluchten voor het oorlogsgeweld.”
Kun je iets vertellen over de uitdagingen waar je tegenaan liep?
“Het moeilijkste deel van de reis was het traject van Dnipro naar Vinnytsia. Bij elk tankstation dat nog benzine had, stond een lange rij. In Syrië had ik geleerd om altijd een volle tank te hebben wanneer het spannend wordt. We moesten veel omwegen maken om niet geraakt te worden door beschietingen of luchtaanvallen. De meest gespannen momenten waren toen straaljagers recht boven ons hoofd vlogen. We konden de zwarte rook zien van de plaatsen die waren aangevallen.”
Jij zorgt ervoor dat Oekraïense ziekenhuizen bevoorraad worden met levensreddende medicijnen en medisch materiaal. Waar loop je tegenaan?
“Er zijn veel ziekenhuizen die hun bestellingen niet geleverd krijgen. Door de oorlog is de toeleveringsketen verstoord, rijden veel vrachtwagens niet meer en is brandstof moeilijk te krijgen. Door kapotte wegen zijn sommige routes langer geworden of staan er lange files. Bovendien zijn veel vrachtwagenchauffeurs gevlucht of durven ze niet naar bepaalde plekken in het land te rijden.”
Hoe lukt het jou toch om ziekenhuizen te bevoorraden?
“We hebben hier een groot netwerk met veel particuliere leveranciers en veel organisaties uit de lokale gemeenschappen. We hebben bijvoorbeeld een ziekenhuis in Donetsk geholpen om dialysemachines uit Kiev te halen. Deze vitale apparatuur was al betaald maar het transportbedrijf trok zich terug. In ons netwerk vonden we iemand die de spullen wel wilde transporteren.”
Het werk van Bashar wordt mede mogelijk gemaakt door Giro555.