Constant Story van Assurantiekantoor Story Groep deed met zijn team West Betuwe mee aan de Arctic Challenge. Hiermee haalden ze maar liefst €15.535,- op voor Dokters van de Wereld. Het was een tocht door een bevroren desolaat landschap, helemaal naar het einde van de wereld.

Gezondheidszorg voor iedereen

De Arctic Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij dertig teams vanuit Zaltbommel naar de Noordkaap in Noorwegen rijden. Dit is de meest noordelijke punt van de wereld. Verder kun je niet. Vanuit hier kijk je over de Barentszzee en zie alleen nog maar water en poolkappen. Het is er zo’n -30 graden. De Arctic Challenge is een tocht van 7000 kilometer waarbij niet snelheid maar vaardigheid en navigeren centraal staan. Dagelijks krijgen de teams coördinaten waarmee ze de kortst mogelijke en in tijd meest gunstige route moeten rijden. Door middel van sponsoren zamelen de teams geld in voor een goed doel. Voor Constant is het niet de eerste keer dat hij meedoet met de challenge. Ook vorig jaar stapte hij met team West Betuwe, dat bestaat uit Constant Story, Willem Cornelissen van Automotive en 123autpoarts.nl voor Dokters van de Wereld de auto in naar het hoge noorden. “We hebben dit jaar weer meegedaan omdat we het belangrijk vinden dat er gezondheidszorg is voor iedereen. Zeker voor alle vluchtelingen. Ik vind dat we hen moeten helpen, ook al zijn ze uitgeprocedeerd. Ik denk dat weinig mensen stil staan bij hoe zwaar zij het hebben, het is een vergeten groep. Daarom is het zo waardevol dat Dokters van de Wereld hier iets aan doet. Wij hebben bedrijven en mensen benaderd of ze ons wilden sponsoren in ruil voor bestikkering op onze auto. Dat ging erg goed en iedereen was enthousiast. Al snel stond de teller op € 15.000,-.”

Bijzonder moment

De winterbanden liggen erop, de olie, diesel en ruitenvloeistof zijn gecheckt en de spijkerbanden liggen achter in de auto voor het geval dat. De heren zijn er klaar voor en vertrekken op zaterdagmiddag 7 januari vanuit Zaltbommel naar het noorden van Scandinavië. Constant: “Het was een mooi moment, honderden mensen zwaaiden ons uit. De tocht zelf was pittig. We zijn in één ruk zonder te slapen naar Finland gereden, 2800 kilometer. Onderweg moet je met veel dingen rekening houden. Hoe je op de beste manier navigeert, bijvoorbeeld. Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voedsel niet bevriest achter in de kofferbak. En mocht je stranden met je auto, dan moet je daar op voorbereid zijn. Want bij zulke lage temperaturen vries je dood. De wedstrijdorganisatie heeft hier geen noodplan voor, je bent zelf verantwoordelijk. Toen we de volgende dag aankwamen op de plek waar we gingen overnachten waren we er wel een beetje klaar mee. We hadden al zo ontzettend veel kilometer gereden! Gelukkig kwamen alle andere teams ook snel binnen en werd het toch nog een gezellige avond.” 

Meters diepe sneeuw

De volgende ochtend is het zo ver. De teams vervolgen hun weg naar de eindbestemming: de Noordkaap. Het is nog maar 60 kilometer, maar het is een lastige klus om de auto over ijsvlakten en door meters diepe sneeuw te sturen. Constant: “De laatste dertig kilometer zijn haast onmogelijk te doen met een auto. Je rijdt in een colonne achter een sneeuwschuiver totdat je niet meer verder kunt. Maar het moment dat je dan echt op de Noordkaap staat en over de Barendtszzee uitkijkt, is zo bijzonder! Voor ons was dit de eerste keer. Vorig jaar konden we door de weersomstandigheden opeens niet meer verder rijden.”Naar een paar dagen rust en genieten van het landschap is het voor de heren tijd om naar huis te gaan. Acht dagen later wordt team West Betuwe weer door honderden mensen verwelkomd in Zaltbommel. “Het was een geweldig ervaring. Maar wat ik het leukste vind, is dat we zo’n mooi bedrag hebben opgehaald met iets waar we zoveel plezier aan hebben beleefd. En dat zoveel mensen ons hier bij hebben geholpen is fantastisch!”