De Amsterdamse politie heeft vanochtend een oude supermarkt aan het Leksmondplein in Amsterdam ontruimd. Zo’n 150 ongedocumenteerde vluchtelingen verbleven hier sinds september. Dokters van de Wereld vindt het onacceptabel dat deze mensen nu op straat moeten slapen. Een verslag van een van onze hulpverleners.

Annette Hoogerbrugge, coördinator individuele hulpverlening bij Dokters van de Wereld: “Het is zo verdrietig om te zien, mensen zijn helemaal ontredderd, het gebouw is nu ‘ontruimd’ zoals dat heet. Vannacht gaat het weer vriezen. Waar moeten ze slapen?”

“Gisteren waren we  voor de laatste keer met de Zorgbus op het Lexmondplein in Amsterdam. Sinds september verblijven daar 100 tot 150 ongedocumenteerde migranten in een oude supermarkt. Er zijn geen voorzieningen, 1 toilet, waar de uitwerpselen regelmatig uitgevist moesten worden omdat deze verstopt zat. Ook was er maar 1 douche voor al deze mensen. In september toen de temperatuur buiten nog boven de 15 graden was, was het nog aangenaam, maar de laatste weken toen het buiten kouder werd, was het ronduit koud in het gebouw. Iedere week zijn we met de Zorgbus naar deze locatie geweest en verbaasden we ons erover dat mensen onder zulke omstandigheden zo positief en vriendelijk bleven.”

“De laatste weken zagen we wel steeds meer zieke mensen op ons spreekuur verschijnen. Mensen die lichamelijke klachten hebben, maar ook veel stress en psychische klachten. Gisteren was het een heel ander bezoek, iedereen is gestresst, mensen zijn geagiteerd, komen huisartsenafspraken ophalen en weten niet of ze naar de afspraak toe kunnen komen, maar bovenal weten ze niet waar ze heen moeten. Vanochtend om 9 uur moesten ze van de politie het gebouw uit zijn. We hopen dat ze terecht kunnen in de winteropvang.”

Op het moment van schrijven zijn er nog veel mensen die geen onderdak hebben voor de komende nacht. De temperatuur zal dalen tot rond het vriespunt.