Onze medische noodhulp aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is de afgelopen maanden onverminderd doorgegaan. We leverden noodhulp aan verschillende plaatsen in Donetsk Oblast, direct aan de frontlinie of daar dicht in de buurt. Daarnaast is significante hulp geboden aan het grootste opvangcentrum voor ontheemden uit Marioepol in Dnipro. De medische noodhulp is mede mogelijk gemaakt door Giro555. Lees meer in deze update.

In Donetsk Oblast leverde Dokters van de Wereld medicijnen en medische materialen. Ook deden we donaties om de salarissen van medische professionals te betalen. Daarnaast is een bus aangeschaft voor een mobiel team dat zich richt op de mentale gezondheid van mensen in de zwaar getroffen plaatsen Boetsja en Irpin. In het eerste halfjaar van het project hebben in totaal zes gezondheidscentra ondersteuning gekregen in de vorm van donaties van medicijnen en medische materialen. Onze zorgprofessionals in de medische opvang voor ontheemden uit Marioepol in Dnipro hebben continu patiënten gezien: 1624 consulten door de algemeen arts, 634 consulten door de psycholoog en bijna 2000 kinderen bezochten de kinderkamer waar een pedagoog met ze werkt.

Hiv-project

Samen met het Aidsfonds en AFEW heeft Dokters van de Wereld ook specifiek medische hulp verleend aan mensen die kwetsbaar zijn voor hiv. Ondanks de vele uitdagingen, zoals gevaarlijke gebieden, stijgende transportprijzen en tekorten aan sommige medische producten, hebben we veel broodnodige medicijnen, medische materialen en preventief zorgmateriaal kunnen leveren. Via onze lokale partners komt deze noodhulp terecht bij mensen die kwetsbaar voor hiv zijn. Ook leverden we EHBO-kits en benodigdheden om op open vuur te koken, omdat gas en elektriciteit vaak niet beschikbaar zijn.