In de stad Dnipro werkt de Oekraïense pedagoog Olga in het medische centrum van de grootste opvang voor intern ontheemden uit Marioepol, dat ondersteund wordt door Dokters van de Wereld en Giro555. Zelf is ze ook gevlucht uit Marioepol en ze kent de verschikkingen van de oorlog. “Als pedagoog in de kinderkamer van dit opvangcentrum voel ik me toch op mijn plek. Veel kinderen zijn er mentaal slecht aan toe, maar ik blij dat ik ze kan helpen. De interactie met kinderen doet mij zelf ook goed.”

In de kinderkamer komen de kinderen van de opvang om met speelgoed te spelen, spelletjes te doen, te lezen, creatief bezig te zijn en meer. Van mei tot en met augustus hebben bijna tweeduizend kinderen van de kinderkamer gebruik gemaakt. Olga: “De oorlog heeft veel leed veroorzaakt bij de kinderen. Sommigen spreken amper, anderen zeggen dat ze reizigers zijn. Er zijn kinderen die mentale stoornissen hebben ontwikkeld en behandeld moeten worden in samenwerking met de psycholoog van het centrum. Kinderen laten het niet altijd expliciet zien, maar het is ook voor hen erg moeilijk. Ze hebben contact nodig, nieuwe vrienden, nieuwe activiteiten. We doen ons best de kinderen een zo normaal mogelijk leven te geven.”

Giro555

Met de steun van Giro555 verleent Dokters van de Wereld noodhulp in Oekraïne. We leveren medicijnen en medische materialen. Samen met het Aidsfonds en AFEW verleent Dokters van de Wereld ook specifiek medische hulp aan mensen die kwetsbaar zijn voor hiv. Lees meer in onze laatste update.